Zuid-Afrika: de oude nieuwe wijnwereld?

Op 27 februari gaf magister vini Udo Göebel een masterclass voor Passion4wines over de oude en de nieuwe wijnwereld. Tijdens de masterclass werd er geconcludeerd dat het traditionele onderscheid tussen de oude en nieuwe wijnwereld steeds minder relevant is. Wie naar Zuid-Afrika kijkt, snapt waarom.

Wijndocent Wouter Moll was onlangs op wijnreis in Zuid-Afrika en ontdekte: niets is wat het lijkt!

Hoe nieuw is de nieuwe wereld?

De Oude Wijnwereld zijn de Europese wijnlanden die een eeuwenoude wijncultuur hebben. In de nieuwe wijnwereld daartegen zou wijnbouw juist een recent verschijnsel zijn. Nou is het inderdaad waar dat de Europese wijncultuur duizenden jaren oud is, maar wie bedenkt dat de stichter van de Kaap Kolonie Jan van Riebeek al rond 1652 de eerste wijnstok in Zuid-Afrika plantte, kan moeilijk ontkennen dat de Zuid-Afrikaanse wijnbouw nog steeds in de kinderschoenen staat.

Mick Craven maakt in Stellenbosch zeer verfijnde en elegante cabernet sauvignon, de jaargang 2018 had slechts 12,5% alchol.

Elegant versus krachtig

Vaak wordt er gesteld dat wijn uit de Nieuwe Wereld vanwege het warmere klimaat krachtiger en voller is. Denk aan meer body en meer alcohol en aroma’s van rijp fruit. In Europa, waar het klimaat veel grilliger is, zouden de wijnen juist een ongeëvenaarde elegantie bezitten. Dit is misschien wel het meest gedateerde onderscheid tussen de Nieuwe en Oude Wijnwereld! In Zuid-Afrika proefden we bijvoorbeeld een cabernet sauvignon uit Stellenbosch met maar 12,5% alcohol. Ter vergelijking: de cabernet sauvignon uit Bordeaux bereikt de laatste jaren regelmatig alcoholpercentages van 15%!

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines:

Doorgaans blijft een chenin blanc uit de Loire nog wel frisser dan een Zuid-Afrikaanse chenin, maar het is tegenwoordig – zeker nu het klimaat verandert – steeds meer afhankelijk van de stijl van de wijnmaker. In Zuid-Afrika zijn er tal van wijnboeren die de koelte opzoeken en wijngaarden aanplanten op hoger gelegen gebieden, om zo de frisheid in de wijn te bewaren. Ook wordt er minder lang gewacht met oogsten.

Wie zegt dat wijn uit de nieuwe wereld niet kan ouderen? De pinotages en bordeauxblends van Grangehurst in Stellenbosch komen pas na ruim tien jaar flesrijping op de markt!

Wijnen met een eigen karakter, vind je die alleen in Europa?

Het traditionele onderscheid tussen Europa en de rest van de wereld gaat over traditie. De Europese wijnbouw barst van de tradities die zich vertalen in lokale wijnstijlen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in Rioja, waar het gebruikelijk is om wijnen lang op houten vaten te laten rijpen. Of het eeuwenoude gebruik in Duitsland om rieslings met restsuiker te produceren.

De Nieuwe Wereld, zo werd vaak gedacht, kent nog niet zulke tradities. De wijnen zouden hierdoor minder herkenbaar zijn. Maar, in het geval van Zuid-Afrika, zien we dat de Bordeaux blend uit Stellenbosch een geheel eigen karakter heeft ontwikkeld. Ook is Zuid-Afrikaanse chenin blanc, hier ook wel steen genoemd, haast bekender dan de oorspronkelijke chenin blanc uit de Loire. En laten we niet vergeten dat Zuid-Afrika ook haar eigen druivenras heeft: de pinotage (een blend van pinot noir en cinsault). Ook de muscat van Klein Constantia – ooit een van de favoriete wijnen van Napoleon – is al eeuwen een klassieker.

Elders in de nieuwe wereld zien we dit ook. Denk aan Argentijnse malbec, Chileense carménère, Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc, de riesling uit de Clare en Eden Valley in Australie en niet te vergeten de herkenbarre gulle Napa Valley chardonnay: allemaal wijnen met een authentieke persoonlijkheid.

Vin de Constance van Klein Constantia, misschien wel de bekendste en klassiekste wijn van Zuid-Afrika

Prijzen

Toegeven: de duurste wijnen ter wereld komen nog altijd voor het overgrote deel uit Europa, en dan met name uit Frankrijk. Maar de tijd dat er in Zuid-Afrika vooral goedkope bulkwijn (denk aan de ‘huiswijn’ van Albert Heijn, de Kaapse Droë steen van 3,49) werd geproduceerd, is gelukkig allang voorbij. Kwalitatief kan Zuid-Afrika zich meten aan Europa. En consumenten zijn inmiddels ook bereid om daarvoor te betalen. De geweldige syrah van Mullineux bijvoorbeeld doet qua karakter en kwaliteit niet onder voor een Hermitage uit de Rhône. En dat zie je ook terug in de prijs, want deze topwijnen van Mullineux kosten meer dan de meeste Hermitage of andere topsyrah uit de Rhône.

De toplijn van Mullineux die qua kwaliteit en – helaas ook – qua prijs kunnen wedijveren met Franse top chenin blanc en syrah.

Minder overzichtelijk, wel leuker

Zuid-Afrika was voor mij de eye opener. Eentje die laat zien dat de wijnwereld en het klimaat zo zijn veranderd dat het traditionele onderscheid tussen de nieuwe en oude wijnwereld hoog nodig toe is aan een update. Of dat we misschien zelfs moeten stoppen dit onderscheid te maken.

Tijdens zijn masterclass merkte Udo Göebel treffend op: “De wijnstijlen uit de oude en nieuwe wereld zijn zo op elkaar gaan lijken, dat ik blij ben dat ik niet nu maar dertig jaar geleden het examen blindproeven op de Vinologenopleiding hoefde te doen!”

Het ontdekken en het leren herkennen van wijnstijlen is er niet makkelijker op geworden, maar wel uitdagender en dus een des te leuker!

Advies en informatie

Voor vragen over het bewaren van fijn of het uitkiezen van de juiste wijn neem je contact met ons op via 020 776 9910. Direct aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursus? Klik dan hieronder.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.