Tijdens onze wijn masterclass leer je alles wat je wilt en moet weten over wijn. Je leert kwaliteit te herkennen en maakt daardoor betere keuzes bij het bestellen van wijn.

De masterclasses zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wijnliefhebbers en worden verzorgd door échte wijnkenners.

Praktische informatie

Locatie: Het Amsterdamse Proeflokaal. Stadionweg 300, Amsterdam
Prijs: variërend
Tijd: variërend

Masterclass Loire

Datum: zondag 11 oktober 2020 van 14:30 tot 17:00 uur.

Prijs:  59 euro

Masterclass Natuurwijn

Datum: zondag 18 oktober 2020 van 14:00 tot 16:30 uur.

Prijs:  70 euro

Masterclass Sherry & tapas

Datum: zondag 8 november 2020 van 14:00 tot 16:30 uur.

Prijs:  70 euro

Masterclass Italiaanse topwijnen

Data: 15 en 22 november 2020, 14:30 uur – 17: 00 uur.

Prijs:  70 euro

Masterclass Loire

De Loire is de langste rivier van Frankrijk. In het gelijknamige wijngebied dat zich uitstrekt langs rivieroevers worden tal van verschillende wijnstijlen gemaakt. Denk aan strak mousserend, volledig zoet, knisperend wit, gastronomische rosé en boerse rode wijnen. Tijdens deze proeverij kammen we de streek uit van Sancerre tot Muscadet. Na deze workshop weet je de wijnen en stijlen te herkennen waardoor je ook goede wijnspijs combinaties leert maken.

De Loire kan zich qua kwaliteit meten met belangrijke Franse kwaliteitsgebieden zoals de Bourgogne en Bordeaux, maar kent in tegenstelling tot deze streken nog een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn Loire-wijnen bij uitstek eetwijnen die zich perfect laten combineren met lokale gerechten. Door de diversiteit aan wijnstijlen is het mogelijk een geheel wijnarrangement bij een proeverijmenu uitsluitend Loire te schenken. Reden temeer om dit gebied tot in detail onder de loep te nemen!

De Loire is een van de favoriete wijngebieden van vinoloog en wijndocent Wouter Moll. Tijdens de Loire proeverij neemt Wouter je mee op reis langs de verschillende wijngebieden en –dorpen die zich langs de rivier bevinden. Uiteraard staan we stil bij de feiten, maar verwacht vooral levendige verhalen over wijnboeren, lokale wijntradities en de eigenaardigheden van dit wijngebied. Dit alles uiteraard aan de hand van een door Wouter gemaakte selectie van verschillende Loire-wijnen en kazen!

loire
loire-kaart
wijnworkshop-loire1

Wat leer je:

 • De verschillende wijnstijlen, gebieden en druivenrassen en belangrijke wijnboeren van de Loire;
 • De positie van de Loire ten opzichte van andere Franse wijnstreken en de Nieuwe Wijnwereld;
 • Klassieke wijnspijscombinaties uit de Loire en vernieuwende wijnspijscombinaties met Loirewijnen en de internationale cuisine;
 • Het al (blind)proevend leren herkennen van de verschillende Loire-wijnen;
 • Huidige trends onder wijnboeren en de betekenis van klimaatverandering voor de Loire als wijnstreek.

Over Wouter Moll

Wouter Moll is wijndocent bij Passion4wines en Vinoloog van de Wijnacademie. Eerder ronde hij de internationale wijncursus WSET-3 af. Zijn eigen wijnbedrijf is Planet of the Grapes. Naast de Loire heeft hij een bovengemiddelde belangstelling voor de wijnen uit Champagne, Bourgogne, de Rhône, Duitse wijn en sherry. Lees op onze docentenpagina het interview met Wouter.

wouter-mol3

Direct aanmelden

De masterclasses worden georganiseerd in de Het Amsterdamse Proeflokaal aan de Stadionweg 300 in Amsterdam.

Prijs: €59,-
Data: zondag 11 oktober 2020 van 14:30 tot 17:00 uur.

Masterclass natuurwijn met Tjitske Brouwer

Alle feiten over natuurwijn op tafel en de fabels van tafel!

Natuurwijn is zonder twijfel een van de meest controversiële onderwerpen in de wijnwereld op dit moment. Er worden schitterende natuurwijnen gemaakt, maar ook hele slechte. Natuurwijnen kunnen rekenen op een hechte schare fans, maar ook op felle kritiek: ‘You hate it or you love it’. Hoe kan het dat natuurwijn zó goed, maar ook zó slecht kan zijn? Wat is natuurwijn eigenlijk?

Wat leer je tijdens deze masterclass?

 • Wat precies natuurwijn is en hoe dit zich verhoudt tot biologische, biodynamische en conventionele wijn;
 • Een verklaring van de huidige trend en populariteit van natuurwijn. Hebben we te maken met een tegenbeweging? Zo ja, tegen wat?
 • Alles over de opkomst van de huidige natuurwijntrend, denk aan de belangrijkste wijngebieden en de beste natuurwijnproducenten.
 • Waarop je kunt letten bij het kopen van natuurwijn.
 • Al ‘proevenderwijs’ ontdek je toonaangevende natuurwijnen en leer je natuurwijn (her)kennen.

Op 18 oktober 2020 houdt Tjitske Brouwer een masterclass over natuurwijn voor Passion4wines. In deze masterclass staan we uitgebreid stil bij de definitie en oorsprong van natuurwijn, de huidige natuurwijntrend en de voor- en nadelen die natuurwijnen kunnen hebben. We proeven verschillende stijlen en er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan biologische en biodynamische wijnen en hoe deze zich verhouden tot natuurwijn.

Natuurlijke is geen nieuw fenomeen. Lang gleden werd wijn altijd op een ‘natuurlijke wijze’ gemaakt. Maar door innovatie en toegenomen kennis zijn er na verloop van tijd steeds meer hulpmiddelen gebruikt om wijnbouw makkelijker en wijnen stabieler te maken. Bij natuurwijn keert men terug naar de basis en maakt men wijn met zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen. Zo wordt er geen of amper sulfiet aan de wijn toegevoegd.

Inmiddels groeit de populariteit van natuurwijn en lijken deze wijnen langzaam een eigen status te krijgen in de wijnwereld. Zo heeft onlangs de Franse wijnwetgevingsautoriteit INAO een officieel label voor natuurwijn erkend. Maar hoe kan het dat een veel wijnmakers en wijnliefhebbers zich verzetten tegen deze trend? Tijdens de masterclass krijg je antwoord op deze en nog vele andere vragen.

Over Tjitske Brouwer

Tjitske Brouwer is een wijnvrouw bij uitstek. Sinds 1986 importeert zij wijn en in 1992 startte zij met biologische wijn. In 2006 volgde natuurwijn. Tjitske is een expert op het gebied van natuurlijke en biologische wijnen en duurzame wijnbouw. In 2007 behaalde Tjitske als tweede persoon in Nederland de hoogst haalbare Nederlandse wijntitel, Magister Vini. Later, in 2010, werd zij onderscheiden met de Franse titel ‘Chévalier de l’Ordre du Mérite Agricole’. In 2020 is zij uitgeroepen tot wijnvrouw van 2020. Tjitske schrijft en doceert regelmatig over natuurwijn en biologische wijn, bijvoorbeeld bij het bijscholingsprogramma voor Registervinologen.

(Iris Gonzalez Photography)

873a7826-1

Direct aanmelden

De masterclasses worden georganiseerd in de Het Amsterdamse Proeflokaal aan de Stadionweg 300 in Amsterdam.

Zorg dat er erbij bent en wacht niet te lang met inschrijven. Dit wil je niet missen!

Prijs: €70,-
Data: 18 oktober 2020 om 14:00 uur

Masterclass Sherry & tapas

Ontdek het geheim van Spanje

Sherry is een van de meest onderschatte wijnen. Ondanks de erkende kwaliteit door alle wijngrootheden der aarde, staat Sherry bij ons helaas bekend als een uit de mode geraakte wijn voor huisvrouwen. Dit is volledig onterecht! Zo zijn er in New York en Londen inmiddels hippe sherrybars waar sherry weer in de spotlights staat. Wie weet straks ook in Amsterdam? In onze masterclass Sherry & tapas laten Heiko Oberman en Wouter Moll jullie zien en proeven waarom sherry zo’n veelzijdige, gastronomische en bovenal lekkere wijn is.

sherry-masterclass-sherry-en-tapas

Wat leer je tijdens deze masterclass?

 • De verschillende sherrytypes en hun kenmerken aan de hand van 8 sherry’s;
 • De verschillende vinificatieprocessen om sherry te maken;
 • Hoe je sherry kunt combineren met tapas en andere gerechten;
 • Alle ins en outs over Andalusië, het herkomstgebied van Sherry;
 • Welke producenten goede sherry maken en waarop je moet letten bij het kopen van sherry.

In de masterclass nemen we jou mee naar Andalusië, de Zuid-Spaanse streek waar sherry vandaan komt. We proeven 8 verschillende sherry’s. Je leert de uiteenlopende sherrystijlen kennen en hun buitengewoon complexe productieprocessen. Ook staan we stil bij de fascinerende geschiedenis van sherry. We verdiepen ons in de lokale cultuur en de keuken van Andalusië en we besteden veel aandacht aan het combineren van sherry met verschillende Spaanse tapas, maar ook met internationale gerechten.

andalucia-masterclass-sherry-en-tapas
wijnveld-masterclass-sherry-en-tapas

Over sherry
Sherry is volgens velen de meest gastronomische wijn ter wereld. Voor elk gerecht is wel een bijpassende sherry te vinden. Denk aan groene asperges met een fino sherry, sardientjes of sushi met een kraakverse manzanilla sherry, gekonfijte ossenstaart of gestoofde ibericowangetjes met een lang gerijpte oloroso, stevige blauwaderkazen of lopende chocoladefondant met een stroperige Pedro Ximénez sherry. Sherry biedt altijd uitkomst!

Over de docenten
Heiko Oberman is het gezicht van Passion4wines. Heiko is Register Wijndocent en heeft jarenlange ervaring met het geven van wijncursussen en -workshops. Sherry is een van zijn specialismen. In 2017 voltooide Heiko de Sherry Education Course in Jerez. Sindsdien is hij gecertificeerd Sherry Educator.

Wouter Moll is als wijndocent aan Passion4wines verbonden. Tijdens zijn opleiding tot Register Vinoloog maakte hij kennis met de wereld van sherry en sindsdien is hij een groot liefhebber. Eerder schreef hij voor de website van Passion4wines een ode aan Manzanilla, de zilte sherry die alleen in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda gemaakt mag worden.

wijnkelder-masterclass-sherry-en-tapas

Direct aanmelden

De masterclasses worden georganiseerd in de Het Amsterdamse Proeflokaal aan de Stadionweg 300 in Amsterdam.

Zorg dat er erbij bent en wacht niet te lang met inschrijven. Dit wil je niet missen!

Prijs: €70,-
Data: 8 november 2020 om 14:00 uur

Tweeluik: Italiaanse topwijnen

Rode wijn en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hart van mening wijnliefhebber gaat dan ook sneller kloppen van de grote rode Italiaanse wijnen, zoals Barolo, Brunello, Amarone. Passion4wines is zeer verheugd dat Gabrielle Salvatore deze Masterclass Italiaanse topwijnen gaat verzorgen en kennis laat maken met meerdere beroemde Italiaanse rode wijnen. Lees hier meer.

Tijdens deze tweedelige masterclass neemt Gabrielle Salvatore ons mee naar Italië. Op de eerste bijeenkomst verdiepen we ons in dé wijn van Piëmonte: Barolo. Gabrielle zal uitgebreid stilstaan bij het unieke en grillige karakter van nebbiolo, de druif waar onder andere Barolo van gemaakt wordt. In het tweede onderdeel van de eerste middag komt Brunello di Montalcino aan bod, de Toscaanse elite DOCG voor sangiovése.

Tijdens de tweede bijeenkomst wordt Amarone della Valpolicella onder de loep genomen. Een wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Wie kent deze icoonwijn van de Veneto niet? Er zijn grote verschillen tussen de ene en de ander Amarone. Gabrielle legt dit uit en we gaan dat natuurlijk ook allemaal proeven.  Daarna gaat Gabrielle ons verrassen met topwijnen gemaakt van druivenrassen  waar we nog nooit van gehoord hebben. In Italië maken ze wijn van meer dan 2000 verschillende druivenrassen. Soms wordt een druif maar door één wijnboer verbouwd. We gaan een paar hele bijzondere wijnen proeven van vrijwel onbekende druivenrassen.

Deelname aan beide middagen is aanbevolen, (€130,-) maar het is ook mogelijk om alleen deel 1 of  deel 2 van de Masterclass Italiaanse Topwijnen bij te wonen (€70).

Wat leer je tijdens deze masterclass?

 • Gabrielle praat je bij over de laatste wijnontwikkelingen in Italië
 • Tijdens de masterclasses gaan we uitvoerig in op de grote rode wijnen van Italië
 • Gabrielle brengt je op een toegankelijke wijze diepgaande kennis bij over de wijngebieden waar deze wijnen vandaan komen, de druivenrassen, de smaakeigenschappen, wijn-spijscombinaties
 • Aanbevolen producenten per streek
 • Je komt erachter waar je het beste op kunt letten bij het kopen, proeven en drinken van deze wijnen.

Over Gabriëlle Salvatore

Gabrielle Salvatore is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van Italiaanse wijn. Jaren lang gaf zij cursussen, workshops, themaproeverijen en schreef zij artikelen over alles wat Italië te bieden heeft. Gabrielle importeert zelf ook wijn en kan zodoende een prachtige selectie Italiaanse wijnen laten proeven bij specifieke proeverijen, zoals de tweedelige masterclass die zij voor Passion4wines geeft. De laatste tijd ligt haar focus op geven van zulke themaproeverijen. Ook geeft Gabriëlle wijnspijsadvies voor horeca en vakbladen en organiseert zij wijnreizen naar Italië.

Direct aanmelden

De masterclasses worden georganiseerd in de Het Amsterdamse Proeflokaal aan de Stadionweg 300 in Amsterdam.

Zorg dat er erbij bent en wacht niet te lang met inschrijven. Dit wil je niet missen!

Prijs: €70,- per middag, €130 voor beide sessies
Data: 15 en 22 november 2020, 14:30 uur-1700 uur

Wil je meer informatie over de wijn masterclasses? Neem dan contact met ons op via 020 776 9910 of maak gebruik van het contactformulier.