Geopende fles wijn bewaren

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Sommige wijndrinkers overkomt het zelden: een geopende fles wijn die niet opraakt. Maar de meer gematigde en (dus!) verstandige wijnliefhebber houdt zo nu en dan een restje over. En dan? Hoe bewaar je een halfvolle fles? En hoe blijft de wijn nog goed? Onze Vinoloog in opleiding Wouter geeft antwoord!

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Een vaak gestelde vraag is hoeveel dagen je een wijn kunt bewaren. Helaas zijn er geen vuistregels die je per wijn zeggen hoeveel dagen hij goed zal blijven. Wat wél helpt is begrijpen wat er met wijn gebeurt als de fles geopend is en hoe verschillende typen wijn hierop reageren.

Zodra een fles is geopend maakt de wijn contact met zuurstof en is het slechts een kwestie van tijd tot hij naar azijn smaakt. De wijn is dan geoxideerd. Dit proces kun je vertragen door het contact met zuurstof te beperken en de wijn koel te bewaren.

Oxidatie

Het effect van zuurstof op wijn wordt oxidatie genoemd. Hoe minder zuurstof er bij de wijn komt, hoe beter. Een bijna volle fles doet er langer over om te oxideren dan een fles waar slechts een bodempje in zit. Dit komt doordat de hoeveelheid wijn die in contact staat met zuurstof relatief groter is dan bij een bijna lege fles. De hoeveelheid overgebleven wijn is dus van invloed op de houdbaarheidsduur.

Wijn overgieten

Als er nog maar een of twee glazen wijn in de fles zitten kun je dit restje beter overgieten in een kleiner formaat fles (bijvoorbeeld een halfje van 37,5 cl). Zo beperkt je het zuurstofcontact. Nóg effectiever is om de wijn over te gieten in een plastic frisdrankflesje (uiteraard goed schoongespoeld) en deze zachtjes in te knijpen totdat hij tot aan de rand gevuld is. Dopje dichtschroeven en klaar.

Wijnpomp

In plaats van het zuurstofcontact te beperken kun je ook de zuurstof verwijderen. Er zijn speciale pompjes verkrijgbaar die de zuurstof via een rubberen kurk uit de fles kunnen pompen. Er wordt echter wel gezegd dat deze vacuvin-pompjes ook de ‘ziel’ uit een wijn pompen. Dat klinkt zweverig, maar je trekt inderdaad een hoop aroma’s uit de wijn.

Keep it cool

Oxidatie verloopt sneller als het warm is. Je kunt een geopende fles wijn dus beter in de ijskast bewaren. Dit geldt dus ook voor rode wijn! Je hoort weleens dat rode wijn minder lang houdbaar is dan witte wijn, maar misschien bewaren deze mensen hun rode wijn op het aanrecht in plaats van in de koelkast?

Ook alles willen weten over wijn? Meld je aan voor de SDEN 3 cursus en behaal het wijnbrevet.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Wijngadgets voor de echte wijndrinker

Sinds een tijdje zijn er apparaten verkrijgbaar waarmee je wijn uit een fles kunt tappen zónder de kurk of schroefdop te verwijderen. Met zo’n apparaat, een Coravin, duw je een naald door de kurk die je gebruikt om je glas mee vol te schenken. Vervolgens spuit het apparaat via dezelfde naald een speciaal gas (argon gas) terug in de fles die de wijn tegen zuurstof beschermt. Je kunt de fles nu maanden of zelfs jaren wegleggen. Nadeel? De prijs…

Een beter geprijsd alternatief is de anti-ox wijnafsluiter van Pulltex. Hierbij maak je de wijn wel open, maar sluit je de fles vervolgens met een siliconen stop. In de stop zit een koolstoffilter dat ervoor zorgt dat de wijn tien dagen goed blijft. Maar laten we er vanuit gaan dat je tegen die tijd de fles al op hebt.

Verschillende soorten wijn

Met bovenstaande trucjes en gadgets kun je aanzienlijk langer van een geopende wijn genieten. Hoe lang dit precies is hangt echter ook af van het type wijn dat je hebt geopend. Er zijn een paar richtlijnen:

Had de wijn nog een leven voor zich?

Een vrij goed uitgangspunt is de bewaarpotentie van de wijn. In een vorig artikel gingen we in op de vraag welke wijnen bewaarpotentie hebben. Denk aan wijn van een hoge kwaliteit of wijnen met veel suiker, tannine en/of alcohol. Zo’n wijn blijft, als je deze in een (piep-)jonge fase opent, langer goed dan een eenvoudige supermarktslobber.

Oude wijnen kunnen minder goed tegen een stootje

Lang gerijpte wijnen houden zich minder goed staande als ze eenmaal geopend zijn. Voor een bejaarde fles is het plotselinge contact met zuurstof een (te) grote schok. Een stokoude Bordeaux kun je bijvoorbeeld het beste binnen een uur opdrinken. Daarna stort de wijn in elkaar.

Belletjes vinden het snel welletjes

Net als cola zonder dop verliest een mousserende wijn gauw koolzuur. Vacumeren met een pompje werkt hier averechts: je pompt immers ook het koolzuur uit de fles. Misschien heb je ooit gehoord van een truc met een (zilveren) lepel, die de bubbels zou stoppen. Helaas, dit is klinkklare onzin. Wat wél helpt is een champagnestopper, deze sluit de fles luchtdicht af, waardoor de mousse langer in de wijn blijft.

Natuurwijn wordt sneller azijn

Sulfiet is een conserveringsmiddel dat wijn beschermt tegen oxidatie. Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Aan natuurwijn is geen sulfiet toegevoegd, dus als de fles open is kun je die het beste snel opdrinken.

Uitzonderingen

Enkele wijnen kun je uitzonderlijk lang bewaren nadat ze zijn geopend. Een mooi voorbeeld is Madeira: deze wijn wordt gemaakt onder hoge temperaturen en met veel zuurstofcontact. Warmte en zuurstof zijn killing voor geopende flessen, maar een Madeira is dit gewend, waardoor een geopende fles maanden lang goed blijft. Andere wijnen die lang hun smaak behouden zijn oxidatief gemaakte sherry’s (Amontillado, Olorosso en PX), Tawny Port of dessertwijnen zoals Tokaji Aszú.

Tot slot: is een geopende fles wijn bewaren voor jou teveel gedoe? Drink hem dan gewoon op of zorg dat iemand je helpt! Proost!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven