Welke wijn bij zalm?

Zalm en wijn combineren

Zalm is vette vis, met een stevige structuur. Dit vraagt om een begeleidende wijn die die eigenschappen deelt. We gaan voor zalm dus voor stevig wit, mét een vetje. Hoe herken je dit type wijn? Je ruikt ‘iets ronds’, denk aan rijp geel fruit, tropisch fruit, amandel, brioche. En in de mond proef je concentratie en een volle smaak.

De snelle tips:

Druivenrassen: de witte druivenrassen chardonnay, sauvignon blanc, riesling, pinot blanc en de blauwe druivenrassen gamay noir à jus blanc en pinot noir.

Wijnstreken: Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Tavel, Nahe, Moezel, Marlborough, Mendoza, San Antonio.

Stevig wit is er in vele gedaanten. Welke wijn het beste matcht bij je zalm, hangt af van de wijze waarop je de zalm bereidt. Een paar handvatten:

 • ‘Puur natuur’ zalm –gepocheerd of met enkel wat olie in de oven bereid – smaakt op zijn best met een chardonnay met een subtiele houtopvoeding. Een mooie wijn uit de Bourgogne (Saint-Véran bijvoorbeeld) is een beproefd succesnummer: de wijn heeft ruim voldoende kracht om naast de stevige vis ‘overeind’ te blijven, en tegelijkertijd blijft de schoonheid van de pure zalmsmaak intact. Een prachtig klassiek duo!
 • Gerookte zalm heeft een intense smaak, en kan daarom een chardonnay met iets meer houtinvloed aan. Ga gerust voor een witte Chileen of Argentijn, gerookte zalm kan het hebben! Heel anders, maar minstens even mooi, is de combinatie gerookte zalm met champagne. De zuren en de mousse van champagne maken dat je de gerookte zalm als iets ‘slanker’ en subtieler zult ervaren. Dit maakt deze combinatie ook zeer geschikt voor een feestelijke lunch of als aperitief.
 • Ga je voor gegrilde zalm? Houd er rekening mee dat grillen de stevige structuur van de zalm accentueert en dat de smaak nog intenser wordt. Een wijn met kracht en frisheid is nu het devies. Chardonnay kan nog steeds, maar kies nu niet voor eentje die lang op hout gerijpt heeft. Tweemaal behoorlijk zwaar, wordt snel té zwaar. Kies liever voor een pure stijl chablis of heel andere wijn die zijn kracht ontleent aan zijn frisheid en spanning. Je hebt zeker succes met sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland of met een pouilly fumé of touraine (beiden uit de Loire).

Zin in een makkelijke en ultieme zalm en wijn matcht?

Maak deze Chardonnay Zalmhaasjes – in slechts 30 minuten

 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Leg een groot vel bakpapier op het aanrecht
 • Bestrooi een zalmhaasje met zout en peper
 • Sprenkel zo’n drie eetlepels olie op het vel bakpapier
 • Leg er in dunne plakken gesneden courgette, wortel, venkel en lente-ui op
 • Sprenkel een eetlepel olie over de groenten
 • Leg het zalmhaasje op de groeten
 • Strooi wat verse peterselie over het zalmhaasje
 • Vouw het bakpapier luchtig om de groente-zalm toren, het lijkt nu op een ingepakte bonbon
 • Vouw de bonbon aan de bovenkant iets open
 • En giet hier zo’n vier eetlepels lekkere ‘pure’ chardonnay in (chardonnay zonder houtopvoeding)
 • De groenten en zalm liggen nu in de chardonnay
 • Zet je ‘bonbon’ in de oven
 • Stel je timer in op 15 minuten en kijk dan of de zalm gaar is. Rosé is hij het lekkerste!
 • Schenk de chardonnay erbij en geniet!

Leer zelf wijn en spijs combineren

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.