Welke wijn bij wild?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Wijn combineren met wild

Wild is er in vele soorten en maten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘klein wild’ en ‘groot wild’. Tot de eerst groep behoren onder meer konijn, fazant en wilde eend. Hert, ree, zwijn en ree vallen in de categorie ‘groot wild’. Het wijnadvies voor wild luidt grofweg: ‘klein wild’ gaat goed samen met elegant-ferme wijnen, en ‘groot wild’ schittert bij stevig, smaakvol rood.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sangiovese, touriga nacional, zinfandel, pinot noir, grenache.
  • Wijnstreken: Bordeaux, Rhone, Rioja, Pfalz, Toscane, Ribera del Duero, Somontano, Penedes, Douro, Mendoza, Victoria en Californië.
Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

De ideale wildwijn is net zo lastig te bepalen als een wijn die bij elke pasta past. Hij bestaat gewoonweg niet! Er is neutraal, licht wild dat kort gebakken wordt en uitgesproken, stoere wildstoofschotels die eindeloos getrokken zijn. Wildzwijn smaakt anders dan ree en zelfs de poot van een fazant is al anders van smaak en structuur dan zijn eigen borst.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Een leidraad: rode wijn past vaak beter bij rood wild (haas, hert, ree, eend, duif) en witte wijn bij wit wild (konijn, fazant). Patrijzen en wilde zwijnen vinden eigenlijk alles wel lekker: wit, een stevige rosé en rood.

Bijna belangrijker dan het wild zelf zijn de saus en het garnituur die erbij worden geserveerd. Klassieke zoete sauzen en/of garnituur leiden logischerwijs tot een andere wijnkeuze dan een subtiele paddenstoelenjus. Er zit niets anders op dan te blijven zoeken naar de juiste balans. Gewoon veel proeven en je laten leiden door goed advies. Als opstapje alvast een lijstje met klassiekers.

  • Eendenborst met ganzenlever – (Riesling Spätlese, Gewurztraminer (droog))
  • Canard à l’orange (Chenin Blanc, Bourgogne (rood), rosé)
  • Hazenpeper– (Malbec (Argentinië), Primitivo)
  • Reebiefstuk met rode-wijnsaus (Merlot, Rioja Reserva, Bordeaux-blend)
  • Fazant met zuurkool (Riesling, Graves, Chardonnay)
  • Wildzwijngoulash (Syrah, Barolo, Amarone)
  • Konijn op z’n Vlaams (bier, Pinot Gris, Valpolicella Classico)
  • Patrijs (Bourgogne (rood & wit), Cabernet Sauvignon (Nieuwe Wereld))
  • Wildragout (Nebbiolo, Malbec (Argentinië), Gigondas)
  • Hazenrugfilet met paddenstoelenjus– (Pinot Noir (Frans), Rioja, Ripasso, Beaujolais Cru (met fruit))
  • Hertenbiefstuk-met-wildsaus – (Carmenère, Merlot, zuidelijke Rhôneblend)

Hieronder vind je enkele concrete wijntips om wildgerechten mee naar een hoger niveau te tillen:

  • Welke wijn bij duif? – Een klassieke combinatie is duif met margaux, pauillac, fronsac (allen uit de regio Bordeaux). In Italië wordt duif geserveerd met een vino nobile di Montepulciano en in Australië met een shiraz.
  • Welke wijn bij eend? – Een stevige rode bourgogne (uit Nuits-Saint-Georges of Pommard) is werkelijk verrukkelijk bij wilde eend. Eend wordt vaak geserveerd met een zoetige fruitsaus; denk aan bosbessen- of kersensaus. Bij eend met zo’n zoete twist is een carmenère of merlot uit Chili, Argentinië of Californië zeer aan te bevelen.
  • Welke wijn bij haas? – Bij haas (en hazenpastei, hazenpeper en hazenrug) kunt u het beste kiezen voor een elegante rode wijn. Veel mooie opties zijn er te vinden in Bordeauxs’ rechteroever (Pomerol, Saint-Emilion, en de satellieten). Een Oostenrijkse sankt laurent of zweigelt is ook een prachtig compagnon voor haas.
  • Welke wijn bij hert? – Een rode wijn met kracht, én elegantie is het devies voor hert. Dit type wijn wordt wereldwijd gemaakt. Een opvallend mooie begeleider van hert is wat ons betreft chianti classico: een wijn met kracht, levendige zuren en tanninen die bij hert heerlijk smeuïg worden.
  • Welke wijn bij wild zwijn? – Bij dit krachtige dier, hoort een krachtige wijn. Denk aan barolo, chateauneuf-du-pape of een krachtpatser uit de Priorat.

Recept: eendenborst met druiven, port en Portugese Douro wijn

  • Was de pitloze blauwe druiven wassen en dep ze droog.
  • Kerf het vel van de eendenborstfilets en bestrooi met zout en peper.
  • Verhit boter in een koekenpan en bak de eendenborstfilets 5 minuten, keer om en bak ook deze zijde 5 minuten.
  • Haal de eendenborstfilets uit pan en wikkel in aluminiumfolie.
  • Verhit nu boter in een grote steelpan en bak de druiven.
  • Voeg een snufje vanillesuiker toe, 3 eetlepels port en 2 eetlepels water toe, roer en breng even aan de kook brengen.
  • Snij de eendenborstfilets in dunne plakken.
  • Serveer met de druivensaus en een droge rode wijn uit de Douro.
Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven