Welke wijn bij soep: Gazpacho

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Het is moeilijk om een passende wijn te kiezen die goed bij soep combineert, omdat deze heel veel verschillende smaken (bijvoorbeeld van tomaat, knoflook , peper, zout, ui en bitters van de paprika) aan moet kunnen.

Gazpacho soep:  Madeira of Fino Sherry

Wij adviseren een droge Madeira of Fino Sherry bij soep in het algemeen en bij Gazpacho in het bijzonder.

Beide wijnen hebben kracht en body genoeg en zijn daardoor opgewassen tegen al die smaak componenten van soep. En zullen ook de algehele smaakbeleving van deze zomerse soep verrijken.

Recept voor Gazpacho ( 6 personen)

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2. groene paprika’s
  • 3 rode uien (middel groot)
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 ml. goede olijfolie
  • 250 ml. koud water of ijsblokjes
  • Knoflook croutons (optioneel)
  • 2 theelepels kappertjes (optioneel)
  • ½ theelepel Tabasco (naar smaak, optioneel) en
  • 1 theelepel Worcester saus (naar smaak, optioneel)

Bereiding

Gebruik een staafmixer om alles glad te pureren.

Snijd de tomaten mét schil in middelgrote stukken en doe hetzelfde met de rest van de groenten. Voeg de overige ingrediënten in de keukenmachine of blenderbeker en voeg de sherry, olijfolie en naar smaak tabasco en zout toe. Mix tot de gewenste textuur is bereikt.

Voeg het ijskoude water of ijsblokjes toe en mix nog een paar minuten. Proef en breng eventueel op smaak met een klein beetje suiker mocht de soep ietwat te zuur smaken (dit hangt af van de rijpheid van de tomaten) en mix nogmaals.

Volgens de traditionele wijze wordt er vaak wat oud brood toegevoegd i.p.v. croutons. Dit geeft extra textuur.

De soep kan meteen worden geserveerd, maar is nog lekkerder na een aantal uur rusten in de koelkast, zodat alle smaken worden geïntegreerd. Na het rusten, nog een minuut mixen, naar smaak Tabasco en/of Worcester saus en vervolgens koud serveren

Schenk de Fino Sherry of droge Madeira zo uit de koelkast. Geniet ervan!

Geïnteresseerd om meer te leren en te ervaren wat betreft wijn en wijnspijs combinaties: zie oa https://www.wijncursusamsterdam.nl/masterclass-sherry-tapas/

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven