Wijn met risotto combineren
By Miss WineLane
Dit romige, Piëmontese gerecht schreeuwt gewoon om wijn. In veel recepten wordt de rijst er al mee afgeblust. Dan hoort daar natuurlijk ook een passend glas naast. In Italië schenkt men meestal rood erbij, terwijl in Frankrijk wit gebruikelijk is.
Bijpassende wijnen:
- Pinot Noir
- Barbera
- Barbaresco
- Bourgogne (wit)
- Bordeaux (wit)
- Chablis
- Soave
- Roero Arneis
- Rosé
- Bubbels
De basis van ieder risottorecept is rijst en bouillon. Maar daarna zijn de ingrediënten eindeloos; er zijn recepten met kaas, vis, paddenstoelen, groente en/of truffel. En dat is van grote invloed op de wijn.
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Waar moet ik op letten als ik wijn met risotto wil combineren?
Algemeen: zolang de wijn vol en romig overkomt en niet te veel scherpe zuren of harde tannines heeft, maakt de kleur eigenlijk niet zoveel uit. Rood, wit en rosé, het kan allemaal. Het gaat vooral om de balans in de wijn tussen zoet, zuur en bitter die overeen moet komen met de balans in het gerecht.
Ga je voor een stevige risotto?
Bij een stevige risotto met kaas en/of paddenstoelen past daarom een wat vollere wijn. Denk aan een mooie hout gelagerde witte Bourgogne. Wil je liever rood? Kies dan voor Pinot Noir of een Italiaanse Barbera of Barbaresco.
Frisse wijn voor bij een lichtere risotto
Bij een lichtere risotto met bijvoorbeeld vis en/of asperge mag de wijn ietsje frisser. Kies voor een fles Soave, Roero Arneis, een Premier Cru Chablis of een witte Bordeaux. Een gekoelde rode kan ook lekker zijn, maar dan wel een lichte met weinig tannines. Ook leuk: probeer eens volle rosé.
En weet je het echt niet meer, trek dan gewoon een lekkere bubbel open!
Nog op zoek naar een risottorecept?
Ik selecteerde alvast een paar lekkere voor je:
Zelf wijn en spijs leren combineren?
Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden, 5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.