Als je gaat racletten dan is het natuurlijk belangrijk om de juiste kaas en wijn in huis te halen. Welke wijn past bij raclette-kaas?
door RegisterVinoloog Heiko Oberman
De kaas in de raclette
Raclette betekent in het Frans schaven, schrapen. Zo bereid je het ook: je schraapt in feite telkens een plakje kaas gesmolten kaas uit je gourmetpannetje. Dat doe je dan over groente, brood of een stukje vlees.
De kaas die je voor raclette gebruikt heet Raclette. Dit is een Zwitserse kaas die erg goed smelt en dradig wordt.
Je raclette is zo goed als de kwaliteit van de kaas die je uitkiest.
Advies: gebruik de originele raclette-kaas: Raclette du Valais. Bij de kaasspeciaalzaak vind je deze speciale raclette-kaas.
Als je buiten de gebaande paden wilt treden, kun je ook kiezen voor een half zachte Vacherin of, iets pittiger: Appenzeller.
Kies het liefst een kaas met een eetbare korst. Dat maakt het makkelijker. Ook voegt de korst een prettige, bittere toets toe.
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Witte wijn bij raclette
Bij raclette raden we een frisse witte wijn aan. Dat komt vooral omdat de kaas vrij vet is. En dat vraagt om een frisse, witte, wijn met goede zuren. Denk aan een Sauvignon Blanc, of natuurlijk de Zwitserse Fendant du Valais.
Maar een zoetje of kruidigheid in de wijn kan ook helpen om de smaakervaring naar een hoger niveau te tillen.
Combineer er eens een Duitse Riesling Feinherb bij. Dat is een Riesling-wijn met een klein zoetje. Past uitstekend bij raclette.
De contrasterende smaken van de kaas (vettig, zout en pittig) en de Riesling (zoetje en hoge zuurgraad) vullen elkaar aan.
Rode wijn bij raclette
Liever rood? Raclette en een fruitige, rode wijn met goede zuren kan zeker ook. Een Beaujolais Villages of een Dôle du Valais.
Beaujolais kennen we wel. Maar Dôle?
Dit is een Zwitserse wijn gemaakt van een combinatie van Pinot Noir- en Gamay-druif. Het is een lichte rode wijn met soepele tannines en verleidelijke fruitaroma’s en -smaak.
Deze lichte rode wijn zal voor rode wijn-liefhebbers verrassend goed overkomen bij raclette.
Leer kaas en wijn te combineren
Als je deelneemt aan onze wijn- en kaasproeverij, dan geniet je van die heerlijke combinaties van kaas en wijn. De proeverij wordt op een avond of middag gegeven, in een wijnkelder van een restaurant in Amsterdam.
Je gaat ervaren waar je op moet letten als je wijn en kaas combineert.
Kom proeven, genieten en leren! Meld je aan voor onze gezellige kaas en wijn-workshop.