Welke wijn bij pasta?

Wijn met pasta combineren

By Miss WineLane

De beste tip bij het combineren van pasta en wijn? Vergeet de pasta. Pasta is namelijk niets meer dan de bodem waarop het echte recept wordt gebouwd. De perfecte pastawijn bestaat niet. Lekkere combinaties pasta en wijn wel. Bedenk daarom eerst welke saus je wilt en buig je daarna pas over de wijn.

De snelle tips:

 • Rosso di Montalcino
 • Chianti
 • Barolo
 • Bordeaux-blend
 • Trebbiano
 • houtgerijpte Chardonnay
 • Muscadet
 • Pinot Grigio
 • Grüner Veltliner
 • Soave

Pasta met tomatensaus

 • Rood met een zuurtje

Tomaten zijn verrassend zuur en krachtig van smaak. Eventueel toegevoegd vlees, suiker en/of room verzachten het geheel een beetje. Stelregel: hoe rijker de saus, hoe voller de wijn. Een fruitige rode met een zuurtje past het best. Toch wit? Dan eentje met body.

Rosso di Montalcino, Chianti, Dolcetto, Montepulciano d’Abruzzo, Barbera, Rhône-blend, Negroamaro, fruitige Cabernet Sauvignon, Siciliaans rood

Pasta met kaassaus

 • Vol wit & soepel rood

Met zijn volvette karakter soms wat lastig voor wijn. Voor de beste balans kies je voor een volle witte wijn met voldoende romigheid, of juist een soepele rode wijn. Liefst een wijn zonder te veel tannine. Italiaanse wijnen voelen zich vaak thuis.

Trebbiano, houtgerijpte Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, frisse Sangiovese, Merlot

Pasta met zeevruchten

 • Spetterend fris wit & rosé

Puur, vers en ziltig. Fruit uit de zee vraagt om een lichte, verfrissende wijn met mineraliteit.

Muscadet, Pinot Grigio, Verdicchio, Picpoul de Pinet, Soave, Grenache Blanc, Vermentino, droge rosé

Pasta Pesto

 • Fris wit

Het groenkruidige van basilicum is hier overduidelijk de baas. Zoek daarom ook naar het groene en kruidige in een wijn.

Grüner Veltliner, Soave, Friuli Sauvignon Blanc, Trebbiano, Vermentino, Gavi, Picpoul de Pinet

Pasta Primavera

 • Licht & bloemig wit

Groente in de hoofdrol, dus passende wijn is niet te alcoholisch, noch te zwaar. Kies voor een lichte (witte) wijn met frisse citrus en bloemige tonen.

Loire Sauvignon Blanc, Friuli Sauvignon Blanc, Vermentino, Gavi, Picpoul de Pinet, Grüner Veltliner, Arneis

Pasta Truffel

 • Krachtig rood

De intense smaak van truffel schreeuwt om een krachtige wijn. Barolo is een klassieker erbij, maar behoorlijk prijzig. Te duur? Kies dan voor een andere krachtige wijn. En dat mag ook wit! Eentje met wat leeftijd sluit mooi aan.

Nebbiolo, Pinot Noir, Bordeaux-blend, houtgerijpte Chardonnay, Falanghina

Nog op zoek naar een pastarecept?

Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.