Wijn met pasta combineren
By Miss WineLane
De beste tip bij het combineren van pasta en wijn? Vergeet de pasta. Pasta is namelijk niets meer dan de bodem waarop het echte recept wordt gebouwd. De perfecte pastawijn bestaat niet. Lekkere combinaties pasta en wijn wel. Bedenk daarom eerst welke saus je wilt en buig je daarna pas over de wijn.
De snelle tips:
- Rosso di Montalcino
- Chianti
- Barolo
- Bordeaux-blend
- Trebbiano
- houtgerijpte Chardonnay
- Muscadet
- Pinot Grigio
- Grüner Veltliner
- Soave
Pasta met tomatensaus
- Rood met een zuurtje
Tomaten zijn verrassend zuur en krachtig van smaak. Eventueel toegevoegd vlees, suiker en/of room verzachten het geheel een beetje. Stelregel: hoe rijker de saus, hoe voller de wijn. Een fruitige rode met een zuurtje past het best. Toch wit? Dan eentje met body.
Rosso di Montalcino, Chianti, Dolcetto, Montepulciano d’Abruzzo, Barbera, Rhône-blend, Negroamaro, fruitige Cabernet Sauvignon, Siciliaans rood
Pasta met kaassaus
- Vol wit & soepel rood
Met zijn volvette karakter soms wat lastig voor wijn. Voor de beste balans kies je voor een volle witte wijn met voldoende romigheid, of juist een soepele rode wijn. Liefst een wijn zonder te veel tannine. Italiaanse wijnen voelen zich vaak thuis.
Trebbiano, houtgerijpte Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, frisse Sangiovese, Merlot
Pasta met zeevruchten
- Spetterend fris wit & rosé
Puur, vers en ziltig. Fruit uit de zee vraagt om een lichte, verfrissende wijn met mineraliteit.
Muscadet, Pinot Grigio, Verdicchio, Picpoul de Pinet, Soave, Grenache Blanc, Vermentino, droge rosé
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Pasta Pesto
- Fris wit
Het groenkruidige van basilicum is hier overduidelijk de baas. Zoek daarom ook naar het groene en kruidige in een wijn.
Grüner Veltliner, Soave, Friuli Sauvignon Blanc, Trebbiano, Vermentino, Gavi, Picpoul de Pinet
Pasta Primavera
- Licht & bloemig wit
Groente in de hoofdrol, dus passende wijn is niet te alcoholisch, noch te zwaar. Kies voor een lichte (witte) wijn met frisse citrus en bloemige tonen.
Loire Sauvignon Blanc, Friuli Sauvignon Blanc, Vermentino, Gavi, Picpoul de Pinet, Grüner Veltliner, Arneis
Pasta Truffel
- Krachtig rood
De intense smaak van truffel schreeuwt om een krachtige wijn. Barolo is een klassieker erbij, maar behoorlijk prijzig. Te duur? Kies dan voor een andere krachtige wijn. En dat mag ook wit! Eentje met wat leeftijd sluit mooi aan.
Nebbiolo, Pinot Noir, Bordeaux-blend, houtgerijpte Chardonnay, Falanghina
Nog op zoek naar een pastarecept?
Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:
LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN
Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.