Welke wijn bij paella?

Wijn met paella combineren

Het oorspronkelijk Valenciaanse pangerecht paella voelt als een visgerecht waar wit bij hoort. Maar behalve die vis en schaaldieren is er meestal ook kip, worst en zelfs konijn te vinden in zo’n pan. Ik zou daarom eerder kiezen voor rosé. Of zelfs voor rood. Wel lekker fris geschonken natuurlijk!

De snelle tips:

  • Spaanse rosé
  • Rioja (jong, niet houtgerijpt)
  • Garnacha
  • Roussanne
  • Marsanne
  • Viognier
  • Cava

Tip: houd het simpel

Paella is geen sterrenmaal. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een bonte verzameling van restjes in ene pan. Al zie smaken bij elkaar is moeilijk voor een begeleidende wijn. Houd het daarom simpel. Liefst geen fruitbom en zonder te veel alcohol en/of tannine. Voor rood kun je prima in Spaanse sferen blijven. Een lichtere Tempranillo (jonge, niet houtgerijpte Rioja) of een Garnacha. Een Navarra-rosé kan ook. En dan dus prettig gekoeld.

Paello met witte wijn

Toch liever wit? Ook goed, maar dan niet zo’n citrusfrisse Spaanse Rioja of Rueda. Witte wijnen met een rijker en aardser karakter zwemmen een stuk makkelijker tussen al die vis, worst en kip door. Zulke wijnen vind je bijvoorbeeld net over de grens, in de Franse Languedoc-Roussillon (waar ook veel paella wordt gegeten). Denk aan Roussanne, Marsanne of Viognier, als blend of monocépage. Of een Spaanse bubbel, want met een Cava maak je er helemaal een Spaans feestje van.

Nog op zoek naar een paellarecept? Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:

https://www.happypaella.nl/recept-paella-mixta-met-gambas-mosselen-inktvis-en-kip/

Zelf wijn en spijs leren combineren?

Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.