Wijn met paella combineren
Het oorspronkelijk Valenciaanse pangerecht paella voelt als een visgerecht waar wit bij hoort. Maar behalve die vis en schaaldieren is er meestal ook kip, worst en zelfs konijn te vinden in zo’n pan. Ik zou daarom eerder kiezen voor rosé. Of zelfs voor rood. Wel lekker fris geschonken natuurlijk!
De snelle tips:
- Spaanse rosé
- Rioja (jong, niet houtgerijpt)
- Garnacha
- Roussanne
- Marsanne
- Viognier
- Cava
Tip: houd het simpel
Paella is geen sterrenmaal. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een bonte verzameling van restjes in ene pan. Al zie smaken bij elkaar is moeilijk voor een begeleidende wijn. Houd het daarom simpel. Liefst geen fruitbom en zonder te veel alcohol en/of tannine. Voor rood kun je prima in Spaanse sferen blijven. Een lichtere Tempranillo (jonge, niet houtgerijpte Rioja) of een Garnacha. Een Navarra-rosé kan ook. En dan dus prettig gekoeld.
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Paello met witte wijn
Toch liever wit? Ook goed, maar dan niet zo’n citrusfrisse Spaanse Rioja of Rueda. Witte wijnen met een rijker en aardser karakter zwemmen een stuk makkelijker tussen al die vis, worst en kip door. Zulke wijnen vind je bijvoorbeeld net over de grens, in de Franse Languedoc-Roussillon (waar ook veel paella wordt gegeten). Denk aan Roussanne, Marsanne of Viognier, als blend of monocépage. Of een Spaanse bubbel, want met een Cava maak je er helemaal een Spaans feestje van.
Nog op zoek naar een paellarecept? Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:
https://www.happypaella.nl/recept-paella-mixta-met-gambas-mosselen-inktvis-en-kip
Zelf wijn en spijs leren combineren?
Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden, 5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.