Welke wijn bij mosselen?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Mosselen en wijn combineren

Het is altijd weer feest als het mosselseizoen aanbreekt! Het eten van mosselen heeft iets gezelligs: een grote pan op tafel en met zijn allen aan de slag. Overigens, mosselen zijn ook als borrelhapje en voor gastronomische hoogstandjes zeer goed in te zetten. Hoe je ze ook bereidt: voor de wijnliefhebber mag een glas wit (en soms: rood) niet ontbreken tijdens zo’n heerlijk mosseldiner.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: sauvignon blanc, weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco, chardonnay, melon de bourgogne, albarino/alvarinho, riesling, chenin blanc, mencia, gamay.
  • Wijnstreken: Loire, Chablis, Gascogne, Galicië, Moezel, Ahr, Pfalz, Minho en Stellenbosch.
Wijnspijstips van Register Vinoloog Heiko Oberman

Maar welke wijn kunt u nu het beste kiezen? Dat ligt aan de bereidingswijze van de mosselen.

Klassieke bereiding

Kiest u voor klassiek, en kookt u de mosselen in water, aangevuld met witte wijn en mosselgroenten? Dan staat het ziltige karakter van de mosselen centraal in het gerecht. Een goede begeleider is dan een zuivere wijn met hoge zuren. In de Loire en Gascogne (Frankrijk), in Galicië (Spanje), in de Moezel, Nahe en andere Duitse wijnstreken en in de koele gebieden van Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland vind je eindeloos veel wijnen uit die categorie.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Gebakken mosselen

Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen. Bakt je de mosselen in combinatie met pittige chorizo of spek dan is een licht gekoelde, frisse rode wijn ook een echte aanrader. Denk aan een wijn van de menciadruif of een gamay uit de Beaujolais.

Wijn bij gegratineerde mosselen

Een haast vergeten, maar verrukkelijk gerecht is: ‘gegratineerde mosselen’. De pure, ziltige smaak blijf tijdens het gratineren mooi behouden, en tegelijkertijd geeft het korstje de mosselen een extra bite. Een uitgesproken wijn is op zijn plaats. Denk aan de heerlijk frisse Picpoul de Pinet of een Fumé Blanc.

Recept: romige riesling met mosselen

  • Maak de mosselen schoon en gooi de mosselen die niet goed zijn direct weg
  • Snipper een sjalot en snij peterselie, prei en bleekselderij fijn
  • Verwarm boter in een grote pan met dikke bodem
  • Fruit de sjalotten en voeg een handje bloem toe, roer gedurende 1 minuut door
  • Giet hier visbouillon en room bij, en laat gedurende 5 minuten zacht koken
  • Voeg de mosselen, de groenten en 1 glas rieling uit de Elzas toe
  • Breng aan de kook en roer geregeld om, zodra ze openen zijn de mosselen gaar

Serveer de mosselen met frietjes, brood, de roomsaus en natuurlijk de Elzasser riesling.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven