Mosselen en wijn combineren
Het is altijd weer feest als het mosselseizoen aanbreekt! Het eten van mosselen heeft iets gezelligs: een grote pan op tafel en met zijn allen aan de slag. Overigens, mosselen zijn ook als borrelhapje en voor gastronomische hoogstandjes zeer goed in te zetten. Hoe je ze ook bereidt: voor de wijnliefhebber mag een glas wit (en soms: rood) niet ontbreken tijdens zo’n heerlijk mosseldiner.
De snelle tips:
- Druivenrassen: sauvignon blanc, weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco, chardonnay, melon de bourgogne, albarino/alvarinho, riesling, chenin blanc, mencia, gamay.
- Wijnstreken: Loire, Chablis, Gascogne, Galicië, Moezel, Ahr, Pfalz, Minho en Stellenbosch.
Maar welke wijn kunt u nu het beste kiezen? Dat ligt aan de bereidingswijze van de mosselen.
Klassieke bereiding
Kiest u voor klassiek, en kookt u de mosselen in water, aangevuld met witte wijn en mosselgroenten? Dan staat het ziltige karakter van de mosselen centraal in het gerecht. Een goede begeleider is dan een zuivere wijn met hoge zuren. In de Loire en Gascogne (Frankrijk), in Galicië (Spanje), in de Moezel, Nahe en andere Duitse wijnstreken en in de koele gebieden van Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland vind je eindeloos veel wijnen uit die categorie.
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Gebakken mosselen
Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen. Bakt je de mosselen in combinatie met pittige chorizo of spek dan is een licht gekoelde, frisse rode wijn ook een echte aanrader. Denk aan een wijn van de menciadruif of een gamay uit de Beaujolais.
Wijn bij gegratineerde mosselen
Een haast vergeten, maar verrukkelijk gerecht is: ‘gegratineerde mosselen’. De pure, ziltige smaak blijf tijdens het gratineren mooi behouden, en tegelijkertijd geeft het korstje de mosselen een extra bite. Een uitgesproken wijn is op zijn plaats. Denk aan de heerlijk frisse Picpoul de Pinet of een Fumé Blanc.
Recept: romige riesling met mosselen
- Maak de mosselen schoon en gooi de mosselen die niet goed zijn direct weg
- Snipper een sjalot en snij peterselie, prei en bleekselderij fijn
- Verwarm boter in een grote pan met dikke bodem
- Fruit de sjalotten en voeg een handje bloem toe, roer gedurende 1 minuut door
- Giet hier visbouillon en room bij, en laat gedurende 5 minuten zacht koken
- Voeg de mosselen, de groenten en 1 glas rieling uit de Elzas toe
- Breng aan de kook en roer geregeld om, zodra ze openen zijn de mosselen gaar
Serveer de mosselen met frietjes, brood, de roomsaus en natuurlijk de Elzasser riesling.
LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN
Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.