Lam en wijn combineren
Lamsvlees heeft een zacht en smeuïg karakter, en een verrukkelijke volle smaak. Deze eigenschappen combineren fantastisch met rode wijnen waarin kracht samenkomt met souplesse en elegantie. Welke wijn je precies moet hebben, hangt af van de bereiding van het lamsvlees.
De snelle tips:
- Druivenrassen: carignan, grenache, syrah, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, tempranillo, carmenère, malbec.
- Wijnstreken: Rhône, Bordeaux, Stellenbosch, Rioja, Toscane, Aconcagua, Mendoza.
Lamsvlees smaakt op vele verschillende manieren voortreffelijk. Een bekende klassieker is een lamskotelet met rozemarijn, tijm, knoflook en honing. Hier in Nederland iets minder bekend, maar desalniettemin zeer smaakvol zijn lamsvleesgerechten als moussaka en curry lam korma. We delen hier onze favoriete lamsvlees en wijn combinaties.
Wijn met lamskoteletjes
Wie houdt er niet van een sappige lamskotelet? Min of meer overal ter wereld wordt dit gerecht geserveerd, steeds weer met andere kruiden in de hoofdrol. Een niet te versmaden variant is die met Provençaalse kruiden, knoflook en honing. Op deze wijze bereid, is een ‘eenvoudige’ Côtes du Rhône een echte aanrader. Côtes du Rhône wijn heeft een kruidige neus, een soepele smaak en precies genoeg kracht om te schitteren naast dit gerecht.
Wijn combineren met lamsbout
Lamsbout is ietsjes steviger van smaak dan lamskotelet. Hij wordt het lekkerste als je hem braadt in de oven. Terwijl het vlees in de oven staat, kun je een mooie bordeaux (bijvoorbeeld een uit Pauillac of Saint-Emilion) ontkurken en decanteren. Dan krijgt de wijn vast wat lucht en zul je er nog meer van genieten. Zoek je een minder klassieke combinatie? Probeer dan een pinotage uit Zuid-Afrika of een cabernet-sauvignon uit Nieuw-Zeeland. Heerlijk!
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Stoofschotel met lamsschenkel en wijn
Lamsvlees leent zich zeer goed voor een mooie stoofschotel. Een aanrader is een stoof met tomaten, groene kruiden en rode wijn. Het vlees wordt van stoven heerlijk mals en de saus geeft een spannende ‘bite’. In de Corbières, Minervois en Pic Saint-Loup vind je wijnen die goed combineren met gestoofde lamsschenkel.
Lamsgehakt
Eenvoudig, gezond, snel gemaakt en erg lekker: paprika of courgette gevuld met gekruid lamsgehakt. Bij dit maal schenk je een droge rosé. Een tavel rosé is het allermooiste, maar een rosé uit de Languedoc zal ook heel goed ontvangen worden.
Lamskebab met een warme malbec
Een kruidige lamskebab combineert perfect met een Argentijnse malbec, een zinfandel uit Californië, en met rode wijnen uit de Languedoc-Roussilon.
Recept: lamskoteletten met Côtes du Rhône
Zin in een maaltijd zonder poespas, met een bijbehorende wijn? Maak dan deze snelle lamskoteletten en serveer er een Côtes du Rhône van een ambitieuze wijnboer bij. Dat wordt smullen!
- Vul een kom met olijfolie, en voeg hier rozemarijn, peper en zout aan toe
- Zet een grillpan op het vuur (de pan moet flink heet zijn voor je gaat grillen)
- Snij een bol knoflook doormidden en smeer in met olijfolie
- Leg de twee halve knoflookbollen in de grillpan
- Wrijf de koteletten in met de zelfgemaakte kruidenolie
- Leg de koteletten in de pan (naast de knoflook)
- Bak beide kanten voor 2,5 minuut voor een mooie rosé kotelet
- Schenk er een kruidige Côtes du Rhône bij en geniet!
LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN
Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.