Welke wijn bij kreeft?

Kreeft en wijn combineren

Kreeft en chardonnay vormen een ideaal huwelijk. Met name chardonnay’s uit de Bourgogne, zoals een chique Chablis of Puligny-Montrachet, doen het goed. Deze chardonnay’s hebben op hout gerijpt en zijn daardoor niet alleen mineraal en fris, maar ook rond van smaak en stevig van structuur.

De snelle tips:

Druivenrassen: chardonnay, viognier, riesling, verdejo, semillon, sauvignon blanc, marsanne, rousanne, grenache blanc voor witte wijnen en grenache noir, cinsault en mourvèdre voor rosé.

Wijnstreken: Champagne, Bordeaux (Graves), Bourgogne, Rhône, Yarra Valley, Margaret River, Aconcagua Valley, Rueda, Moezel, Ahr,

Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

In de koele streken van Nieuw-Zeeland en Chili en vind je ook heerlijke houtgerijpte chardonnay’s die fantastisch smaken bij kreeft. Let er wel op dat de wijn naast houttonen, ook voldoende frisheid biedt. Champagne, liefst een ‘brut’ gemaakt van 100% chardonnay (een blanc de blancs), smaakt ook verrukkelijk bij kreeft. Dit is niet voor niets een veel geserveerde combinatie!

Niet alleen chardonnay gaat perfect samen met kreeft

Je begint zo langzamerhand misschien te denken dat alleen chardonnay goed samengaat met kreeft? Wees niet bevreesd, er zijn meer druivenrassen die goed matchen! Zo is een witte Rhône uiterst geschikt bij kreeft met een romige saus. In de noordelijke Rhône vind je naast wijnen gemaakt van marsanne en roussanne, ook veel wijnen op basis van viognier. Condrieu, gemaakt van 100% viognier, is stevig van karakter, beschikt over diepgang en complexiteit en is zeer aromatisch. Een Australische riesling is ook prachtig. En wat denk je van een Spätlese riesling uit de Moezel? Ook verdejowijnen, met name die van 100% verdejo uit Rueda, smaken super bij kreeft. De frisse bite van verdejo biedt een mooie spanning bij het vetje van de kreeft. Een witte bordeaux, uit Graves bijvoorbeeld, smaakt vanwege zijn aromatische karakter en stevige structuur ook erg goed bij kreeft.

Recept: Gegrilde kreeft met parmezaan en witte wijnsaus:

 • Maak de kreeft schoon – bekijk een instructievideo op internet om te zien hoe je dit precies doet. Het is niet moeilijk, maar het is wel een precies klusje!
 • Halveer de kreeft (in de lengterichting)
 • Haal het vlees uit de kreeft
 • Snij het vlees fijn
 • Vul de twee halve kreeften met het fijngesneden vlees
 • Snipper en sjalot en fruit deze in boter
 • Voeg visbouillon, witte wijn en room toe en breng aan de kook
 • Roer mosterd, citroensap, zout, peper en verse kruiden door de ingekookte saus
 • Verwarm de grill (van de oven) voor
 • Leg de twee halve kreeften in een ondiepe ovenschaal en giet de saus eroverheen
 • Bestrooi met Parmezaanse kaas
 • Grill een kleine vijf minuten
 • Serveer direct. Verrukkelijk met een kruidige rosé, bijvoorbeeld eentje uit de Provence.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.