Wijn combineren met kip

Kip kan op talloze manieren bereid worden. Dit vlees is geschikt om te koken, roken, bakken, braden, grillen, frituren, en het wordt in keukens wereldwijd veelvuldig gebruikt. Slechts één concreet wijnadvies geven is dan ook praktisch onmogelijk. Hoe lossen we dit op? Hieronder vind je een paar geliefde bereidingen van kip, met daarbij steeds enkele wijnen die het gerecht naar een hoger niveau zullen tillen. De snelle tips:

  • Druivenrassen: chardonnay, viognier, pinot gris, sauvignon blanc, semillon, riesling, gewürztraminer, gamay, pinot noir, blaufrankisch, zweigelt, grenache, merlot, carmenère.
  • Wijnstreken: Bourgogne, Beaujolais, Bordeaux, Elzas, Languedoc, Rhône, Rheingau, Pfalz, Ahr, Burgenland, Provence

Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

Kip uit de oven met citroen en knoflookboter

Wrijf een hele kip in met citroen en knoflookboter, grill hem een uur lang in de oven en je hebt een koningsmaal bereid. Een wijn die dit gerecht compleet maakt, is een chardonnay uit de Bourgogne. Een mooie Saint Véran bijvoorbeeld. Deze wijn heeft een heerlijk vetje en hij is goed gestructureerd. Tegelijkertijd is een Saint Véran in het bezit van een mooie minerale spanning en verfijnde zuren. Deze beide wijneigenschappen zijn nodig bij dit gerecht, vanwege de stevige structuur van gegrilde kip en de frisse tonen van citroen.

Oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango

Bij een oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango kun je het beste kiezen voor een witte wijn die een klein zoetje en voldoende ‘pit’ heeft. Denk aan een gewürztraminer, een viognier of een riesling feinherb.

Welke wijn bij een kip stoofschotel?

Heb je zin een rijke stoofschotel met kipkarbonades, gerookt spek, bleekselderij en prei? Schenk dan een soepele merlot of pinot noir uit de Languedoc. Dat wordt genieten!

Licht gepeperde kippenborst met elegante Oostenrijkse wijn

Wanneer je een de borst van een mooie boerderijkip in huis haalt, hoef je weinig te doen om intens te smullen. Bestrooi de borst met iets peper, bak kort aan op beide zijden, en serveer met een elegante zweigelt of blaufrankisch uit Burgenland (Oostenrijk). Succes gegarandeerd. Wil je het bord toch nog iets meer vullen? Een salade met gegrilde groenten of een risotto met paddenstoelen maakt het geheel compleet.

Spankelende rosé combineren met kip van de barbecue

Kippenvleugels bereid je natuurlijk op de barbecue. Erg lekker is om ze eerst te marineren in een mengsel van gelijke delen kant-en-klare barbecuesaus, honing en tabasco. Grill de gemarineerde kipvleugels kort, serveer met crème fraiche en… met een glas kruidige en frisse rosé. Dit type rosé vind je in veel streken. De Provence is nog altijd dé roséstreek bij uitstek, maar ook in Rueda (Spanje) en de Ahr (Duitsland) vind je sprankelend frisse rosés.

Recept voor frisse salade met gerookte kip, geitenkaas en avocado

  • Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, honing, mosterd, zout en peper
  • Leg een zak gemengde sla in een grote kom
  • Snij een stuk gerookte kipfilet in reepjes
  • Pel een rijpe avocado en snij in reepjes
  • Snij een gele paprika in smalle reepjes
  • Doe de gerookte kip, avocado en paprika in de saladekom
  • Hussel met de dressing door elkaar
  • Verbrokkel een beetje verse geitenkaas over de salade
  • Serveer met een koud glas witte bordeaux. Genieten maar!

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.