Welke wijn bij kip?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Wijn combineren met kip

Kip kan op talloze manieren bereid worden. Dit vlees is geschikt om te koken, roken, bakken, braden, grillen, frituren, en het wordt in keukens wereldwijd veelvuldig gebruikt. Slechts één concreet wijnadvies geven is dan ook praktisch onmogelijk. Hoe lossen we dit op? Hieronder vind je een paar geliefde bereidingen van kip, met daarbij steeds enkele wijnen die het gerecht naar een hoger niveau zullen tillen.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: chardonnay, viognier, pinot gris, sauvignon blanc, semillon, riesling, gewürztraminer, gamay, pinot noir, blaufrankisch, zweigelt, grenache, merlot, carmenère.
  • Wijnstreken: Bourgogne, Beaujolais, Bordeaux, Elzas, Languedoc, Rhône, Rheingau, Pfalz, Ahr, Burgenland, Provence
Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

Kip uit de oven met citroen en knoflookboter

Wrijf een hele kip in met citroen en knoflookboter, grill hem een uur lang in de oven en je hebt een koningsmaal bereid. Een wijn die dit gerecht compleet maakt, is een chardonnay uit de Bourgogne. Een mooie Saint Véran bijvoorbeeld. Deze wijn heeft een heerlijk vetje en hij is goed gestructureerd. Tegelijkertijd is een Saint Véran in het bezit van een mooie minerale spanning en verfijnde zuren. Deze beide wijneigenschappen zijn nodig bij dit gerecht, vanwege de stevige structuur van gegrilde kip en de frisse tonen van citroen.

Oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango

Bij een oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango kun je het beste kiezen voor een witte wijn die een klein zoetje en voldoende ‘pit’ heeft. Denk aan een gewürztraminer, een viognier of een riesling feinherb.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Welke wijn bij een kip stoofschotel?

Heb je zin een rijke stoofschotel met kipkarbonades, gerookt spek, bleekselderij en prei? Schenk dan een soepele merlot of pinot noir uit de Languedoc. Dat wordt genieten!

Licht gepeperde kippenborst met elegante Oostenrijkse wijn

Wanneer je een de borst van een mooie boerderijkip in huis haalt, hoef je weinig te doen om intens te smullen. Bestrooi de borst met iets peper, bak kort aan op beide zijden, en serveer met een elegante zweigelt of blaufrankisch uit Burgenland (Oostenrijk). Succes gegarandeerd. Wil je het bord toch nog iets meer vullen? Een salade met gegrilde groenten of een risotto met paddenstoelen maakt het geheel compleet.

Spankelende rosé combineren met kip van de barbecue

Kippenvleugels bereid je natuurlijk op de barbecue. Erg lekker is om ze eerst te marineren in een mengsel van gelijke delen kant-en-klare barbecuesaus, honing en tabasco. Grill de gemarineerde kipvleugels kort, serveer met crème fraiche en… met een glas kruidige en frisse rosé. Dit type rosé vind je in veel streken. De Provence is nog altijd dé roséstreek bij uitstek, maar ook in Rueda (Spanje) en de Ahr (Duitsland) vind je sprankelend frisse rosés.

Recept voor frisse salade met gerookte kip, geitenkaas en avocado

  • Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, honing, mosterd, zout en peper
  • Leg een zak gemengde sla in een grote kom
  • Snij een stuk gerookte kipfilet in reepjes
  • Pel een rijpe avocado en snij in reepjes
  • Snij een gele paprika in smalle reepjes
  • Doe de gerookte kip, avocado en paprika in de saladekom
  • Hussel met de dressing door elkaar
  • Verbrokkel een beetje verse geitenkaas over de salade
  • Serveer met een koud glas witte bordeaux. Genieten maar!

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven