Combineer kabeljauw met een lichte frisse wijn
Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima. Een tanninerijke rode wijn is over het algemeen geen aanrader bij kabeljauw; het stroeve mondgevoel dat een tanninerijke rode wijn kan geven wordt in combinatie met de viseiwitten versterkt.
De snelle tips:
- Druivenrassen: Soave, Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Godello, Vermentino, Grüner Veltliner, Verdicchio en de blauwe druivenrassen Grenache, Syrah, Cinsault (verwerkt tot rosé) en Gamay (verwerkt tot fruitig rood).
- Wijnstreken: Côtes de Gascogne, Beaujolais, Provence, Loire, Pfalz, Nahe, Rheingau, Moezel, Elzas, Niederösterreich, Burgenland, Toscane, Veneto en De Marken.
Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines
Bereidingsopties: kabeljauw en wijn combineren
- Gepocheerde kabeljauw smaakt heerlijk subtiel. De subtiliteit is echt de kracht van het gerecht. Een wijn met frisse, milde zuren respecteert die subtiliteit. Een soave, riesling kabinett, sylvaner, pinot blanc of gruner veltliner is een veilige keuze.
- Smeuïge risotto met gebakken kabeljauw – Op deze wijze kan een de magere en subtiele kabeljauw ineens veel meer aan! Denk aan een stevige witte Rhône of een chenin blanc.
- Door kabeljauw te grillen, wint hij aan kracht en structuur. Een frisdroge rosé uit de Loire, Provence of Languedoc kan een gegrilde kabeljauw echt laten schitteren.
- Geserveerd met een ‘beurre blanc’, de klassieke Franse saus op basis van roomboter, witte wijn en wijnazijn, krijgt de kabeljauw een heel ander karakter. Zijn vriendelijke smaak wordt geaccentueerd door de romige saus. Een ‘ronde’ witte wijn is nu absoluut de mooiste begeleider. Denk aan een chardonnay uit de Maconnais of uit Toscane (minder bekend, maar erg goed!), een godello of een vermentino.
- Tot slot… fish and chips! Heerlijk comfort food dat vraagt om een ongecompliceerde frisse dorstlesser. In de Gascogne vind je die.
Recept voor mediterrane kabeljauw uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Pel een ui en snij in ringen
- Verhit olijfolie in een hapjespan
- Bak de uienringen samen met een teen knoflook
- Leg de knoflook-uienringen in een ingevette ovenschaal
- Leg hierop in plakken gesneden tomaat en gehakte basilicum
- Leg nu de kabeljauwfilet in de schaal
- Bestrooi met 1 eetlepel kappertjes, zout en versgemalen peper
- Schenk een glas witte wijn over de vis en groenten heen
- Dek af met aluminiumfolie en stoof 5 minuten
- Verwijder het folie en stoof het geheel in nog eens 10 minuten gaar
- Serveer de mediterrane kabeljauw met een salade en schenk er een frisse verdicchio bij. Smullen maar!
LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN
Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.