Welke wijn bij gerookte zalm?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Weinig visbereidingen worden zo sterk met wijn geassocieerd als gerookte zalm. Al bij een vroege brunch met toast, roerei en gerookte zalm kunnen weinigen een glas bubbels of wit weerstaan. Zelf zijn we ook gek op gerookte zalm in combinatie met wijn. Bij de brunch is een mousserende wijn favoriet. Een mooie droge champagne (te herkennen aan ‘brut’ of ‘extra brut’) is verrukkelijk. Zo’n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het ‘vetje’ van de vis.

De snelle wijntips:

  • Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
  • Wijnstreken: Bourgogne, Elzas, Loire, Champagne, Veneto, Alto Adige, Moezel, Pfalz, Marlborough, Aconcagua.

Een kinderlijk eenvoudig maar o zo lekker borrelhapje is een ouderwetse blini met zalm, eventueel afgetopt met een beetje haringkuit. Een macon zal verrukkelijk smaken bij dit hapje: chardonnay uit dit (zuidelijke) deel van de Bourgogne biedt rondeur en structuur, maar ook een fijne minerale frisheid.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Salade met gerookte zalm

Een salade van gerookte zalm met avocado en geitenkaas, smaakt op zijn best met een Vouvray (gemaakt van chenin blanc) of Pouilly-Fumé (gemaakt van sauvignon blanc) afkomstig uit de Loire. In deze streek wordt veel (gerookte) zalm gegeten en veel geitenkaas gemaakt.

Wijn met ‘ruggengraat’ bij warmgerookte zalm

Bij warmgerookte zalm hoort een wijn met ‘ruggengraat’. Dankzij natuurlijke hoge zuren geven rieslingdruiven wijnen die die kracht bezitten. Riesling uit de koele maar zonrijke kuststreek San Antonio (Aconcagua, Chili) of uit Marlborough (gelegen in het zuidereiland van Nieuw-Zeeland) combineert fantastisch bij warmgerookte zalm. Deze beide ‘nieuwe wereld’ rieslings maken indruk vanwege hun heerlijke aroma’s en de combinatie van kracht en frisheid. Een klassieke Elzas cru die een paar jaar heeft gerijpt zal eveneens indruk maken en kan heel goed geserveerd worden bij een chique diner. Schenk de wijn in een karaf, dan geniet je optimaal van de complexe, rijpe tonen.

Recept: Penne met gerookte zalm in een romige witte wijnsaus

  • Snij een pakje gerookte zalm in repen
  • Snipper een sjalot, snij bieslook fijn, en rasp de schil van een citroen
  • Zet penne op in ruim kokend water
  • Fruit de sjalot in een flinke scheut olijfolie
  • Voeg een glas pinot grigio en een scheut kookroom en laat vijf minuten inkoken
  • Voeg de citroenschil toe en peper naar smaak
  • Schep de penne zodra hij al dente is in de sauspan en roer door elkaar
  • Serveer met zalmkaviaar en natuurlijk een glas pinot grigio

Leer zelf wijn en spijs combineren

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven