Welke wijn bij asperges?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Asperges en wijn combineren

Er zijn maar weinig groenten die onmiddellijk een associatie met wijn oproepen, de asperge vormt hierop een uitzondering. Asperges zijn bovendien gezond! Ze zijn rijk aan vitamine B en mineralen als calcium, ijzer en kalium. De heerlijke, delicate ‘pointes de d’amour’ of ‘Liebesspitzen’ zijn maar zo’n twee maanden per jaar te verkrijgen. Wanneer ze er zijn, mag een mooi glas wijn niet ontbreken.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: Pinot Blanc, Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Muscat, Silvaner, Rivaner, Alvarinho, Xarel-lo, Malvasia
  • Wijnstreken: Elzas, Loire, Moezel, Rheingau, Pfalz, Niederӧsterreich, Bourgogne, Bordeaux, Vinho Verde, Provence, Beaujolais

Wijnen die mild, elegant, vol en niet te krachtig zijn bieden over het algemeen een mooi tegenwicht voor de subtiele bitters van de karaktervolle asperge. Aspergewijnen mogen ook best een zoetje hebben. Asperges bevatten namelijk een natuurlijke zoetstof en deze kan met wijnen met lichte restsuiker extra geaccentueerd worden.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

In de bekendste bereidingswijze van asperges – met botersaus, ham en ei – staan de natuurlijke kwaliteiten van de asperge centraal. Tegelijkertijd biedt dit gerecht dankzij de milde en ronde smaken volop podium aan wijn. De botersaus maakt een wijn met lage zuren, een klein vetje en een natuurlijke (minerale) frisheid een goede keuze. Het is niet voor niets dat Pinot Blanc zo’n veel geschonken partner is bij asperges à la flamande! Deze klassieke combinatie mag tijdens het seizoen eigenlijk niet overgeslagen worden. Maar… je kunt volop experimenteren met asperges!

Witte wijn bij asperges

Asperges combineren kan ook verrukkelijk met een stukje op de huid gebakken zalm. Een tintelend frisse Grüner Veltliner uit het Kremstal in Niederӧsterreich is dan echt een aanrader. Een verrassende combinatie die het proberen waard is, is een viscurry met knapperige aspergepuntjes, geserveerd met een Zuid Afrikaanse Chenin Blanc. De frisse zuren en de rondeur die een goede Chenin Blanc kan bieden, combineren voortreffelijk met de romige en kruidige smaak van viscurry.

Een klassieker die we ook van harte aanbevelen is de schotel van witte asperges met grijze garnalen en hollandaisesaus. Dit gerecht heeft een hoge smaakconcentratie. Daarom dien je hierbij een wijn te schenken die eveneens veel geur- en smaak biedt. Een aromatische Sauvignon Blanc uit het zonnige maar koele Chili is een excellente keuze: deze wijn blijft absoluut ‘staan’ en is tegelijkertijd subtiel genoeg om de asperges en garnalen niet te overstemmen.

Ook Spanje biedt volop wijnen die goed passen bij asperges. Vooral in de noordwestelijke streek Galicië vind je veel mooie, frisse witte wijnen die goed combineren. Maar kijk ook eens naar de meer oostelijk gelegen streek Penedès. Van de ‘cavadruiven’ Xarel-lo en Malvasia worden hier schitterende ‘aspergewijnen’ gemaakt.

Rode wijn of rosé bij asperges

Zweer je bij rood of rosé? Geen zorgen! Als je de asperges bereidt met pittige kaas als parmezaan is een beaujolais verrukkelijk en lamsvlees met asperges schitteren bij een Provençaalse rosé.

Recept asperge plaatpizza:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (laat het ovenrooster uit de oven)
  • Schil de asperges en kook ze in 15 minuten gaar
  • Bekleed een stuk bakpapier ter grootte van het ovenrooster met bladerdeeg
  • Duw de stukken bladerdeeg tegen elkaar aan, zodat het deeg een geheel vormt
  • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg
  • Bak het deeg gedurende 10 minuten
  • Strijk over de voorgebakken bodem nu met een mengsel van twee eieren, een scheutje melk, een grote lepel roomkaas, bieslook, peterselie, peper en zout.
  • Leg de asperges op de romige bodem
  • En bak het geheel gedurende 10 minuten, tot het deeg krokant is en het eimengsel stijf en iets gekleurd.
  • Vleeshebbers kunnen hamreepjes toevoegen aan dit recept.
  • Serveer met een frisse salade en een glas Sylvaner uit de Elzas.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven