De SDEN 3 Wijnbrevet cursus van Passion4wines is dé cursus voor wijnliefhebbers uit regio Amsterdam die meer willen weten over wijn. Het Wijnbrevet SDEN 3 is een landelijk erkend wijndiploma en geeft je toegang tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie.

De opleiding wordt zeer gewaardeerd binnen de wijnwereld en is een must voor degenen werkzaam in de wijn- en drankensector. Voor deelname aan de SDEN 3 Wijnbrevet cursus gelden geen toelatingseisen: zo is het niet verplicht om eerst het SDEN 1 en 2 examen te halen.

Wat is SDEN 3?

Het Wijnbrevet is een landelijk erkend wijndiploma op SDEN 3 niveau, dat toegang geeft tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Voorheen werd het SDEN 3 ook wel SWEN 3 genoemd.

Voor wie is een SDEN 3 cursus geschikt?

Een SDEN 3 cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten en meer wil genieten van wijn. In de horeca en wijnwereld staat het diploma heel hoog aangeschreven. Tijdens de 9-avondse cursus van Passion4wines proef je maar liefst 100 verschillende wijnen en leer je verschillen tussen klassieke en nieuwe wijngebieden herkennen. Daarnaast leer en ontdek je hoe wijn wordt gemaakt: van het verbouwen van wijn en vinificatieprocessen tot smaakontwikkeling in het glas. Met het SDEN 3 niveau heb je voldoende wijnkennis om gasten en klanten een perfect wijnadvies te geven. Voor deelname aan de 9-avondse Wijnbrevet cursus gelden geen toelatingseisen: zo is het niet verplicht om eerst het SDEN 1 en 2 examen te halen.

Wat is het niveau van SDEN 3?

Het niveau van het SDEN3 Wijnbrevet cursus is internationaal vergelijkbaar met het niveau 3 van WSET. Met als groot voordeel dat de examens in het Nederlands worden afgenomen. Maar op verzoek kan ook examen worden gedaan in het Engels.

Tijdens de Wijnbrevet cursus in Amsterdam bereiden we je goed voor op het SDEN 3 examen. Het officiële cursusboek wordt gebruikt als leidraad, maar de lessen zijn zeer interactief en gaan dieper en verder dan het boek. Tussen de lessen door krijgen de cursisten studiemateriaal per email en informatie over vakbladen en handige websites.

De studiebelasting is ongeveer 30 uur gedurende de gehele cursus. Het Wijnbrevet examen bestaat uit 60 multiplechoicevragen: 54 theorievragen en 6 wijn-proefvragen. De 6 wijnen (3 wit en 3 rood) worden blind geproefd aan de hand van multiple choice opties. Je bent geslaagd voor het SDEN 3 examen als je 36 vragen goed hebt, waarvan minimaal 2 wijnen goed moeten zijn. Goed nieuws: cursisten van Passion4wines scoren bovengemiddeld wat betreft het proeven van de wijnen!

Theorie

Om het examen te halen, moet je voldoende wijnkennis hebben over:

  • Vinificatie en de invloed van bodem en klimaat op wijn
  • De verschillen tussen klassieke en nieuwe wijngebieden
  • Wijnwetgeving in verschillende belangrijke wijngebieden
  • Het herkennen van diverse wijnstijlen
  • Het combineren van wijn en spijs
  • Verantwoord alcoholgebruik

Tip: bekijk de oefenvragen om meer inzicht te krijgen in het kennisniveau dat nodig is om het Wijnbrevet te halen.

Wijnbrevet Voorbereiding De Veranda

Wijnbrevet halen door goede voorbereiding

Door een goede voorbereiding op het SDEN 3 examen, heb je de grootste kans om je Wijnbrevet in de wacht te slepen. De SDEN 3 wijncursus van Passion4Wines bestaat uit 9 leerzame wijnavonden waarin je zo’n 100 wijnen gaat proeven en beschrijven. Tijdens onze SDEN 3 wijncursus leer je alles wat je nodig hebt om het Wijnbrevet examen te kunnen halen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Smaakverschillen tussen druivenrassen en wijngebieden
  • Wijnbereiding waaronder alcoholische vergisting en fermentatie
  • Invloed van bodem en klimaat op wijn
  • Wijnwetgeving in belangrijke wijngebieden
  • Geschiedenis van wijn
  • Druivenrassen herkennen
  • Wijn en spijs combineren

Deelname

Voor deelname aan de 9 cursusavonden betaal je € 525,-. De prijs is inclusief bijna 100 te proeven wijnen, het officiële cursusboek, lesmateriaal en een wijnspijsavond.

Cursusavond op de wijngaard

Tijdens de wijncursus van 9 Passion4Wines brengen we een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard ter wereld, waar je onder het genot van een wijnspijsdiner meer leert over verschillende wijnspijscombinaties. De theorie leer je door de praktijk: door het proeven van diverse wijnen leer je smaak- en kwaliteitsverschillen herkennen.

Programma per cursusavond

We behandelen tijdens de wijncursus het boek ‘Ik weet veel van wijn’ van Stichting Wijnonderwijs Nederland. De cursusavonden zijn zeer interactief en gaan veel dieper dan het boek. Ook krijg je tijdens de cursus veel ruimte om vragen te stellen.

Elke cursusavond van Passion4Wines is een feestje: we combineren theorie, uitleg over wijn en wijngebieden met het proeven en vergelijken van 10 verschillende wijnen. De cursusavonden van Passion4Wines worden afgerond met wat kaas en charcuterie.

Les 1: Wijn en Vinificatie

We behandelen de volgende thema’s: geschiedenis van de wijn, vinificatie/het maken van wijn, proeven en plaatsen van de belangrijkste druivenrassen.

Les 2: Frankrijk deel I

Focus op: Wijnwetgevingen, Champagne, Elzas, Rhône, Loire, Provence. We proeven onder andere een champagne en een Bandol rosé.

Les 3: Frankrijk deel II

Focus op: Bourgogne en Bordeaux. De twee top-wijngebieden vergeleken met elkaar. Maar we proeven ook mooie verrassingen uit Limoux/Pays d’Oc

Les 4: Italië en Spanje

Van Rias Baixas naar Jerez en van Piemonte tot de Etna-wijnen. Met verassende tussenstops in onder andere Rioja, Chianti en Soave.

Les 5: Rest van Europa

Focus op: Duitsland, Portugal, Oostenrijk, maar ook aandacht voor Nederlandse wijn en wijnen uit Centraal-Europa.

Les 6: Wijncursus op de wijngaard

Het hoogtepunt voor velen van de cursus: tijdens ons wijngaard bezoek krijgen we van de wijnmaker een rondleiding en genieten we daarna van de wijnspijsavond. Locatie: De Amsteltuin, Amstelveen.

Les 7: Nieuwe Wereld

Focus op, Noord-, Midden- en Zuid Amerika

Les 8: Nieuwe  Wereld

Focus op: Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland

Les 9: Samenvatting van de wijncursus

Op deze avond maken we samen het Wijnbrevet Proefexamen: hierna kun je met vertrouwen deelnemen aan het (optionele) examen.

Register Vinoloog keurmerk

Door wie wordt de Wijnbrevet cursus gegeven?

De SDEN 3 cursus wordt gegeven door Heiko Oberman, een ervaren Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Vol passie vertelt hij je alles over bekende en minder bekende druivenrassen uit Europa en de Nieuwe Wereld. Heiko weet zijn wijnkennis op een begrijpelijke wijze over te brengen op cursisten, waardoor de wijncursus geschikt is voor beginnende en ervaren wijnliefhebbers.

SDEN 3 oefenvragen

Bekijk de antwoorden hier >

Vraag 1: Wat vindt er plaats tijdens de Malolactische gisting?

  1. Wijnsteenzuur wordt omgezet in mildere melkzuur
  2. Harde appelzuur wordt omgezet in wijnsteenzuur
  3. Harde appelzuur wordt omgezet in mildere melkzuur

Vraag 2: Pouilly-Fuissé  is een gemeente in de ……..

  1. Bourgogne
  2. Champagne
  3. Loire

Vraag 3: Welk druivenras is toegestaan voor de productie van Champagne?

  1. Sauvignon Blanc
  2. Pinot Blanc
  3. Pinot Meunier

Vraag 4: Via welke vinificatie methode wordt de Crémant d`Alsace gemaakt?

  1. Méthode cuve close
  2. Méthode gazeifiée
  3. Méthode traditionnelle

Vraag 5: Welk land in Europa heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden?

  1. Italië
  2. Frankrijk
  3. Spanje

Vraag 6: Wat is de belangrijkste druif voor de rode Appelation Contrôlée Chinon?

  1. Merlot
  2. Cabernet franc
  3. Pinot noir

Vraag 7: Welk druivenras wordt niet in de Loire aangeplant?

  1. Chenin Blanc
  2. Mourvèdre
  3. Sauvignon Blanc

Vraag 8: Voor welke wijnen geldt de Appellation Contrôlée Médoc?

  1. Wit en rood
  2. Alleen wit
  3. Alleen rood

Vraag 9: De term ‘veraison’ betekent..

  1. Groene oogst
  2. Kleurverandering van de druif
  3. Onregelmatige bevruchting door slecht stuifmeel

Vraag 10: Over het algemeen moet het gewenste druivenras ge-ent worden op een resistente onderstok. De oorzaak hiervan komt door:

  1. De aanwezigheid van de phylloxera vastratrix.
  2. Dat het wortelsysteem zich alleen dan goed in de bodem kan verankeren
  3. De aanwezigheid van de pourriture gris

Vraag 11: Welke invloed heeft een kiezelhoudende bodem op wijn?

  1. Een kiezelhoudende bodem zorgt voor hoog alcoholische wijn
  2. Kiezelhoudende bodems maken de wijn warm en vol
  3. Een kiezelhoudende bodem is licht en fris

Vraag 12: Waar is looizuur/tannine te vinden in de druif?

  1. Looizuur zit in de steeltjes en de pitten van de druiven
  2. In het vruchtvlees en de buitenste schil
  3. Met name in het vruchtvlees

Vraag 13: Wat is bâtonnage?

  1. Dode gistcellen in de wijn doorroeren
  2. Wijn overpompen
  3. Vin de goutte weg laten lopen

Vraag 14: Wat is de functie van tannines in most?

  1. Tannines geven de wijn een bruinrode kleur
  2. Tannines beschermen de wijn en zorgen voor body
  3. Tannines zorgt dat de frisse aroma’s bij witte wijn behouden blijven

Vraag 15: Wat bedoelen we in de wijnwereld met TCA?

  1. Een wijn gemaakt van 3 druivenrassen
  2. Brettanomyces of Kurk
  3. De smaak van vanille, kokosnoot en karamel

Vraag 16: Welke bewering is juist:

  1. Bij de vinificatie van witte wijn worden de druiven eerst geperst
  2. Most kan het beste omschreven worden als gegist en geperst druivensap
  3. Wijn mag je chaptaliseren, maar most niet

Vraag 17: Waarom krijgen geoogste druiven vaak direct wat sulfiet?

  1. Zodat de druiven niet oxideren
  2. Zodat de druiven niet kneuzen
  3. Zodat de kleurstoffen niet oplossen

Vraag 18: Een Italiaanse DOCG wijn is altijd te herkennen aan

  1. Gallo Nero, het logo van de Italiaanse DOCG wijnen
  2. Een banderol met identificatienummer
  3. De kleur van de Italiaanse vlag op de dop of huls van de fles

Bekijk de antwoorden:

  • * bij het invullen van het e-mailadres ga je ermee akkoord dat we je mogen benaderen voor interessante aanbiedingen en acties.

Bereid je goed voor op het SDEN 3 examen

Door onze wijncursus van 9 avonden op SDEN 3 niveau, wordt je klaargestoomd voor het SDEN 3 examen. Daarnaast krijg je tijdens de wijncursus alle ruimte om vragen te stellen.