Wouter Moll
Even voorstellen:
Ervaren wijndocenten
Onze wijndocenten zijn gediplomeerd met meer dan 5 jaar ervaring in het geven van wijnopleidingen
Echte wijnlocaties
De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle wijn-omgevingen
Onafhankelijk
Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit
Gezellig & leerzaam
Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer
Maak kennis met vinoloog en wijndocent Wouter Moll
Wanneer en hoe ben je door het wijnvirus gegrepen?
Tijdens mijn studie werkte ik in de bediening van een sterrenrestaurant. Daar waren altijd vele wijnen open. Hier is mijn interesse gewekt, maar ik werd pas echt gegrepen toen een vriend een mooie gerijpte Bordeaux uit de kelder van zijn opa opentrok. De wijn was perfect ontwikkeld, maar nog steeds energiek en fruitig. Ik ging uit mijn dak!
Wat is jouw wijnachtergrond?
In 2016 heb ik WSET 3 (Advanced International) gevolgd en afgerond. Omdat ik meer wilde leren over wijn ben ik in 2018 met de vinologenopleiding van de Wijnacademie in Maarn gestart. Ik heb de opleiding in 2019 afgerond. Ik mis de examengerichte blindproefsessies waarmee de lesdagen begonnen, die zijn erg leerzaam én spannend.
Welke wijn drink je het liefst?
Mijn favoriete druivenrassen zijn chardonnay, riesling, pinot noir en syrah. Mijn favoriete wijnstreken zijn de Loire, de Champagne, de Bourgogne (inclusief de Beaujolais), de Rhône en de meeste wijngebieden in Duitsland. Dat klinkt eenzijdig, maar eigenlijk hou ik van alle wijnen die fris, verteerbaar en gastronomisch zijn. Gelukkig worden zulke wijnen op steeds meer plekken gemaakt. Tegenwoordig ook in warmere streken en in de Nieuwe Wijnwereld.
Wat is jouw ‘huiswijn’, als je thuis bent? Of welke wijn heeft voor jou de beste prijs-kwaliteitverhouding?
Twee rode wijnen die ik vaak drink zijn de Hautes-Côtes de Beaune van Charles domaine Francois & Fils en de Côtes du Rône van domaine Chambeyron. Bij deze wijnen heb je voor 15 euro de essentie van respectievelijk de Bourgogne en de Noordelijke Rhône in je glas zitten.
Wat vind je de meest onderschatte wijn? Of welke wijn zouden we eens wat vaker moeten kopen?
Zonder twijfel zeg ik een goed glas sherry: misschien wel de meest gastronomische wijn die er bestaat. Bij elk gerecht is er een ideale sherry te vinden. Als je je bedenkt hoe ingewikkeld het is en hoe lang het duurt om sherry te maken, dan zijn de prijzen absoluut laag te noemen. Ook Muscadet verdient meer waardering, maar die gaat er snel komen denk ik.
Favoriete wijnstreek om te bezoeken? En waarom?
De Moezel, vanwege de korte rijafstand, de gastvrijheid van de wijnboeren en omdat je er lekker kunt eten. In januari ga ik naar Zuid-Afrika. Grote kans dat ik daarna voor Zuid-Afrika kies.
Wat is het meest hardnekkige misverstand over wijn dat je hoort van cursisten?
Dat een Barolo een zware geconcentreerde wijn zou zijn Vaak wordt Barolo in één adem genoemd met Amarone, maar ze hebben meer verschillen dan overeenkomsten. Een ander veelgehoord misverstand is dat zoete witte wijn per definitie een slechte kwaliteit heeft. Probeer een Coteaux du Layon of een auslese riesling en je bent ook fan.
Welk restaurant of wijnbar (in Amsterdam) is jouw favoriete wijnspot?
Op dit moment kom ik graag in 4850, een wijn- en koffiebar in Oost. Ze hebben er goede wijnen die je anders niet zo snel tegenkomt. Bovendien is er veel per glas verkrijgbaar en kun je er ook ’s middags terecht voor goede koffie of champagne.
Je favoriete wijn-spijscombinatie?
Er zijn een aantal clichés die zó kloppen: bijvoorbeeld Sauternes met Roquefort en mosselen met Muscadet. Ik betreed graag de gebaande paden, maar sta zeker open voor experimenten. Ook denk ik dat je gewoon moet drinken waar je zin in hebt. Dus als je bijvoorbeeld steak eet en je meer zin hebt in mousserende rosé dan in cabernet sauvignon: gewoon lekker doen en genieten.
Stel je mag een droomwijn naar keuze drinken. Welke fles kies je?
Kiezen wordt lastig. Ik ben heel benieuwd hoe de witte Hermitage van Jean Louis Chave smaakt na twintig jaar flesrijping. Dat schijnt echt een compleet andere wijn te worden. En natuurlijk de mythische Grand Cru’s uit de Bourgogne. Die namen spoken vaak door mijn hoofd, haha.