Maak kennis met docent Annelies Kuijs- Boogert

Wanneer en hoe ben je door het wijnvirus gegrepen?

Tijdens mijn studie aan de hogere hotelschool in Maastricht, 80-83, de wijnlessen van Jan Vlasman en wijnreizen staken bij mij het wijnvuur aan.

Wat is jouw wijnachtergrond?

Vinoloog van de Wijnacademie 2009 Wijnproefkunde Oinos 2015 WSET 3 2011 nu WSET4 aan het afronden. Ik heb zo’n beetje alle wijnlanden van de wereld bezocht, ik maak ieder jaar 3 tot 4 wijnreizen. Mijn specialisaties zijn wijnverhalen, wijnproeven en Zuid-Afrika.

Welke wijn drink je het liefst?

Ik drink graag wijn die ik nog niet ken en heb een persoonlijke voorkeur voor mooie sangiovese zoals een Chianti Classico en Brunello di Montalcino.

Wat is jouw ‘huiswijn’, als je thuis bent? Of welke wijn heeft voor jou de beste prijs-kwaliteitverhouding?

False Bay door Waterkloof, gemaakt door wijntalent Nadia Bernard en van biodynamische komaf, de chenin blanc en de syrah en een heerlijke rosé.

Wat vind je de meest onderschatte wijn? Of welke wijn zouden we eens wat vaker moeten kopen?

Mousserende wijn, want bijna niemand weet hoe fijn een Cava, Method Cap Classique of Crémant kan zijn. En dat voor een goede prijs. We mogen vaker een glas mousserende wijn drinken, licht in alcohol en opwekkend.

anelies-kuijs-boogert

Favoriete wijnstreek om te bezoeken? En waarom?

De Kaapse wijnlande, want alles klopt daar: de uitzichten, de wijngaarden, de bergen, het eten, de wijnen, de guesthouses en het weer. Bovendien heb je geen last van een tijdverschil en vindt je veel wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wat is het meest hardnekkige misverstand over wijn dat je hoort van cursisten?

‘Zit er nou echt zwarte bes in die wijn of aardbei?’ Cursisten denken soms echt dat er fruit is toegevoegd!

Welk restaurant of wijnbar is jouw favoriete wijnspot?

’t Fnidsen in Alkmaar, een wijnlounge met heel veel open wijnen, prachtig glaswerk van Riedel en goede kwaliteit voor nette prijzen.

Je favoriete wijn-spijscombinatie?

Nebbiolo of sangiovese met een puur Italiaans gerecht zoals porcini of tartufo met vers gemaakte pasta.

Stel je mag een droomwijn naar keuze drinken. Welke fles kies je?

DRC: le Domaine de la Romanée-Conti, nog nooit geproefd! of Chateau Palmer, waar ik laatst op bezoek was.

Annelies heeft een wijnblog op Wijnhuis Bergen doet veel social en wil mensen aan goede wijn helpen.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines: