Hoe rijp je een wijn?

Van alle geproduceerde wijnen heeft slechts een heel klein gedeelte het vermogen zich te ontwikkelen en zelfs lekkerder te worden als je ze lang bewaart. In het vorige artikel gingen we in op de vraag welke wijnen dit zijn. Hier vertellen we hoe je zulke wijnen bewaart. Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten bij het ‘opleggen’ van wijn.

De beste temperatuur voor je wijn

De temperatuur is veruit het belangrijkste als je wijn lang wil bewaren. Een koele omgeving zorgt voor de optimale rijping van je wijn. Warmere omstandigheden geven een snellere (maar minder complexe) rijping. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden, zeker voor het bewaren op de lange termijn. Maar geen nood als jouw kruipruimte een paar graden koeler of warmer is. Zorg wel dat de temperatuur absoluut niet onder de 0 of boven de 25 graden komt.

Niet schommelen!

Nog belangrijker dan de exacte temperatuur is een constante temperatuur. Schommelingen in tempratuur (vooral plotselinge schommelingen) zorgen voor druk in de fles. Hierdoor verslechtert de conditie van de kurk en komt er meer zuurstof bij de wijn. Bewaar je wijn dus liever niet in de keuken, waar de temperatuur tijdens het koken snel stijgt. Ook niet in de zitkamer. Tenzij je ’s winters de verwarming uit wil laten… Een kelder of kruipruimte heeft vaak de meest constante temperatuur in huis. Weet je gelijk waarom wijnmakers daar hun wijnen hebben liggen.

Licht

Om wijn te maken heb je zonlicht nodig. Maar om wijn te bewaren het liefst helemaal niet. Een lange blootstelling aan zonlicht (ultraviolet licht) zorgt namelijk voor onaangename smaken in je wijn. Daarom worden de meeste bewaarwijnen verkocht in donkere flessen. Nóg een reden om je flessen niet in een wijnrek uit te stallen in de zitkamer. Een trapkast kan een goede donkere plek zijn, maar is minder geschikt als er verwarmingsbuizen (temperatuur!) hangen.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines:

Luchtvochtigheid

Een droge lucht zorgt ervoor dat de kurk uitdroogt. Een te droge kurk krimpt en laat daardoor teveel zuurstof in contact komen met de wijn. Hierdoor holt de houdbaarheid van de wijn achteruit. Dit is ook de reden dat je bewaarwijn het beste liggend kunt bewaren: de wijn houdt de kurk aan de binnenkant van de fles vochtig. Bovendien is het makkelijk stapelen als je een voorraadje aanlegt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 70 procent. Een emmer water in de trapkast maakt een hoop verschil. Nadeel is dat de etiketten door de luchtvochtigheid na jaren kunnen los raken. Aan de andere kant: zo’n gehavend etiket ziet er wel gaaf uit, toch?

Wijnen met schroefdop

Wijnen met een schroefdop zijn over het algemeen gemaakt voor direct consumptie. Maar het kleine aandeel van bewaarwijnen met een schroefdop kun je gerust in een droge ruimte bewaren. Zonder kurk valt er immers weinig uit te drogen. Zo’n schroefdop staat misschien wat minder authentiek, maar voor de wijnverzamelaar is het een zorg minder.

Trillingen

Wijn wordt nerveus van trillingen. Het trillen zou ervoor zorgen dat de wijn sneller (en dus minder mooi) ontwikkelt. De minuscule trillingen die worden veroorzaakt door langsrijdend verkeer in je straat kun je verwaarlozen. Bovendien doe je er toch niets aan. Maar wijn bewaren in de bijkeuken waar ook de droger staat is zeker af te raden. Ook tochtige plekken of ruimtes met penetrante luchtje doen de wijn geen goeds.

Meer weten over wijn? Meld je aan voor de SDEN 3 cursus en behaal het wijnbrevet.

Is een klimaatkast de moeite waard?

Een klimaatkast zorgt voor de ideale omstandigheden om wijn te laten rijpen. De temperatuur en de luchtvochtigheid worden gestuurd, het glas beschermt tegen uv-licht en zelfs de deur heeft een schokdemper. Het bespaart je dus een hoop stress, zeker tijdens bloedhete zomers. Zo’n kast heeft echter wel een prijskaartje. Een flinke zelfs. Maak dus eerst de afweging of jouw wijnen dit waard zijn. En vergeet niet eerst je huis te onderzoeken: dikke kans dat je thuis ergens een donker en koel hoekje hebt dat je kunt omtoveren tot een kleine schatkamer.

Bij het opleggen van wijn komt dus een hoop kijken, maar wie wat bewaart heeft wat!

Meer informatie

Voor vragen over hoe wijn wordt gerijpt of advies over het maken van de juiste wijnkeuze neem je contact met ons op via 020 776 9910. Direct aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursus? Klik dan hieronder.

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

 

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

 

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

 

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2

Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3

Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclassses gemakkelijk in één overzicht.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.